Regels om worstelen of sumoworstelen te beoefenen
Worstelen is een vechtsport en een krachtsport, waarbij er niet geslagen of geschopt mag worden. De atleten proberen elkaar door middel van diverse grepen zover te krijgen dat hij met beide schouders tegelijkertijd de grond raakt. Er bestaan twee stijlen binnen het worstelen, de Grieks-Romeinse stijl en de Vrije Stijl. Het verschil is de grepen die wel en niet toegestaan zijn. De Japanse vorm van de worstelsport is het sumoworstelen. Een worstelpartij vindt plaats in een cirkelvormig deel van een kleibodem en er komen een hoop rituelen bij kijken. Sumoworstelen is traditioneel gezien een mannensport, dus je zult zelden zien dat een vrouw het beoefend, zeker in Japan. Ben je benieuwd naar de officiële regels van het worstelen en sumoworstelen? Op deze pagina vertellen we je alles over de sporten, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!
Officiële worstelen regels downloaden →Uitleg over worstelen of sumoworstelen:
Geschiedenis van worstelen en sumoworstelen
Het Grieks-Romeins worstelen dat in het Westen voornamelijk bekend is, heeft een hoop gemeen met het sumoworstelen en andere Oosterse vormen van worstelen. Worstelen is een van de oudste sporten die er bestaan, dat geldt zowel voor het Westen als het Oosten. Door de eeuwen heen is het altijd een manier geweest voor mannen om hun krachten met elkaar te meten. De oervorm van het worstelen is niet meer dan het aanvallen en afweren zonder regels. Uiteindelijk is hier een bedachte manier van aanval en verdediging ontstaan, waaruit de worstelkunst weer is ontstaan. Het staand worstelen was toen al de kunst om de tegenstander met alle mogelijke middelen op de grond te krijgen, om hem daarna te overmannen.
De sumo traditie is al eeuwenoud. We vermoeden dat de sport is ontstaan uit een Koreaanse vechtsport, die aan het Japanse keizerlijke hof geïntroduceerd werd door een Koreaanse prins in ballingschap. Naast de leden van het hof, beoefende ook het volk de sport. Het sumoworstelen bevatte toen al veel rituele elementen die van de godsdienst Shinto afstammen. Sumoworstelen is dus onlosmakelijk verbonden met het Japanse keizershuis. De keizer is namelijk het hoofd van de Shinto. Worstelaars worden in Japan ook wel Rikishi genoemd. Ze worden gezien als geluksbrengers. Een aanraking van een rikishi zou zorgen voor voorspoed en kracht. De rikishi zijn in Japan een soort supersterren, die regelmatig worden benaderd door het volk. Een beetje vergelijkbaar met beroemdheden in het Westen die worden benaderd voor foto’s en handtekeningen.
Welke regels zijn er bij worstelen en sumoworstelen?
De gewichtsklassen bij het worstelen
Bij het worstelen wordt gebruikgemaakt van verschillende gewichtsklassen. Voor ieder toernooi vindt er een officiële weging plaats om te bepalen in welke klasse iedere deelnemer valt. Zowel het Grieks-Romeins worstelen als de Vrije Stijl maken gebruik van gewichtsklassen. De bestaande klassen bij Westers worstelen zijn:
Vlieggewicht (tot 52 kg)
Bantamgewicht (tot 57 kg)
Vedergewicht (tot 62 kg)
Lichtgewicht (tot 67 kg)
Weltergewicht (tot 73 kg)
Middengewicht (tot 79 kg)
Halfzwaargewicht (tot 87 kg)
Zwaargewicht (boven 87 kg)
In het sumoworstelen wordt er niet gewerkt met gewichtsklassen, maar wel met diverse rangen en klassen. Het beroepssumo is verdeeld in zes klassen, waarvan de hoogste klasse wordt aangeduid met Makuuchi. Het gewicht van een sumoworstelaar is erg belangrijk voor ze, maar er wordt binnen de sport niet gewerkt met gewichtsklassen. Het gevolg hiervan is dat lichte worstelaars vaak heel wat minder kans maken in de ring.
Hoe kun je winnen bij worstelen en sumoworstelen?
Bij het Westerse worstelen krijgt een worstelaar voor iedere greep een bepaald aantal punten. Dit komt neer op 1, 2, 4 of 5 punten. Worstelaars kunnen op de volgende manieren een wedstrijd winnen:
Door technisch overwicht: Dit houdt in dat een worstelaar een voorsprong van 8 punten bij Grieks-Romeins worstelen en een voorsprong van 10 punten bij Vrije Stijl heeft ten opzichte van zijn tegenstander.
Door te vloeren: Als de beide schouders van de tegenstander de grond raken, wint een worstelaar de wedstrijd.
Door een voorsprong in punten: Wanneer de reglementaire tijd is verstreken, wint de worstelaar met de meeste punten de partij.
Door opgeven: Wanneer de tegenstander het opgeeft of uitgesloten wordt door een overtreding.
Bij het sumoworstelen zijn er slechts twee manieren waarop een worstelaar een wedstrijd kan winnen:
De tegenstander raakt de grond buiten de cirkel
De tegenstander raakt binnen de cirkel de grond met een ander lichaamsdeel dan de voetzolen. Ook het haar telt binnen deze regel als lichaamsdeel.
Competities binnen het worstelen
In Nederland en België worden er regelmatig toernooien gehouden voor de jeugd en senioren binnen het worstelen. In Nederland wordt de worstelsport overzien door de Nederlandse Olympische Worstelbond.
Het sumoworstelen heeft in Japan heel wat meer toernooien en wedstrijden dan het Westerse worstelen in Nederland. Er worden jaarlijks zes grote toernooien gehouden, ook wel de basho’s genoemd. Een toernooi duurt 15 dagen en begint op de tweede zondag van iedere oneven maand.
Officiële regels van worstelen downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van het worstelen? Op deze website kun je de officiële regels van Olympic wrestling downloaden. Deze zijn opgesteld in het Engels.
Hoe beoefen je worstelen?
Wil je graag starten met worstelen? Dat is in Nederland best mogelijk, maar omdat het geen mega populaire sport is in ons land, is het niet zeker dat er een plek bij jou in de buurt zit waar je les kunt nemen. Wil je gaan sumoworstelen? Dan wordt het wel lastig in ons land, want dit is echt een traditionele Japanse sport die hier zeker niet populair is. Hieronder geven we je een aantal tips als je wil starten met worstelen!
Proefles nemen
Begin altijd met een proefles, zo weet je zeker dat je de sport ook echt leuk vindt, voordat jij je ergens in gaat schrijven als lid. Anders is het immers zonde van het geld dat je betaalt voor een abonnement of een lidmaatschap.
Misschien zijn er bij jouw sportschool wel mogelijkheden
Bij veel sportscholen worden ook groepslessen gegeven. Misschien worden er bij jouw sportschool wel lessen gegeven in het worstelen? Of bij een andere sportschool bij jou in de buurt? Het is een laagdrempelige manier om de sport te leren!
Neem de tijd
Worstelen is een lastige vechtsport die veel tijd vergt om goed onder de knie te krijgen. Neem dus de tijd om alle technieken goed onder de knie te krijgen en push jezelf niet te hard.
Benodigdheden om te worstelen
Wat heb je nodig om worstelen uit te oefenen:
Geschikte kleding
Goede schoenen
Een zandgrond of sportzaal
Elleboogbeschermers
Knie beschermers
Oorbeschermers
Veelgestelde vragen bij worstelen
Hoe win je bij het worstelen?
Je kunt op diverse manieren winnen, bijvoorbeeld door je tegenstander te vloeren, door technisch overwicht, door het opgeven van je tegenstander of door een voorsprong in punten.
Hoe lang bestaat het worstelen al?
Worstelen is al een eeuwenoude sport. Wanneer hij ontstaan is weten we niet precies.
Wat is het doel bij worstelen?
Er mag niet geslagen of geschopt worden, maar je moet toch je tegenstander zien te overmannen, met name door middel van diverse grepen.