Regels om vissen te beoefenen
Sportvissen betekent het vangen van vissen zonder een commercieel doeleinde. Het wordt vaak individueel beoefend, maar in sommige gevallen ook in groepsverband. In veel landen zijn er speciale organisaties voor sportvissers die ook wedstrijden organiseren. Er zijn zowel internationale als nationale regels opgesteld voor de sportvisserij. Momenteel is er veel discussie over deze vorm van visserij, aangezien het gepaard gaat met dierenleed. Sportvissen staat dus in veel landen onder vuur op het moment, voornamelijk omdat veel vissen het niet overleven als ze gevangen worden en weer terug worden gezet, onder andere omdat hun schubben of kieuwen beschadigd raken. Ben je benieuwd naar de officiële regels van het sportvissen? Op deze pagina vertellen we je alles over deze sport, van de geschiedenis tot de regels en wedstrijden!
Officiële vissen regels downloaden →Uitleg over vissen:
Geschiedenis van vissen
Al zo’n 35.000 tot 10.000 jaar geleden werden er rotstekeningen gemaakt met vissen erop. Het verzamelen van weekdieren uit de zee gebeurt al eeuwenlang, in eerste instantie natuurlijk vooral met het doel om voedsel te verzamelen. De oudste bewijzen die hiervoor zijn gevonden zijn mossel afvalhopen langs de kust. Men schat dat deze hopen zo’n 164.000 jaar oud zijn. Vroeger werden vishengels of ander gerei om mee te vissen gemaakt van beenderen of hoorn. Er werd voornamelijk gevist op forel, snoek en zalm. Uiteindelijk verzonnen mensen allerlei extra middelen om te gebruiken bij het vissen, zoals een hengel, drietand, werpnet, harpoen en drijfnetten. Vanaf 7000 jaar geleden zijn er bewijzen dat er ook werd gevist met behulp van boten. Het vissen voor de sport of recreatie is nog niet zo oud, men gokt zo’n paar honderd jaar.
Welke regels zijn er bij vissen?
Regels rondom vissoorten en aas
De regels voor de sportvisserij in Nederland verschillen tussen vissen in binnenwateren en zeevisserij in kustwateren. Sinds de komst van de Wet Natuurbescherming is er verandering gekomen in de soorten vissen en andere waterdieren waarop gevist mag worden. Onder andere de beekdonderpad, elrits, beekprik, Europese rivierkreeft, grote modderkruiper, gestippelde alver en kwabaal hebben strengere bescherming gekregen. Het is daarnaast verboden om vissen te vangen, bedwelmen, verwonden of doden met de volgende lokmiddelen:
Kokkelbonen
Dynamiet
Tjoekvisje
Ongebluste kalk
Andere vergiftigende, bedwelmende en ontploffende middelen
Het is daarnaast verboden om vis te vangen met behulp van een levende vis of ander levend gewerveld dier.
Regels voor recreatieve visserij met een vaartuig
Het is in Nederland wel toegestaan om recreatieve visserij uit te voeren met behulp van een niet-vissersvaartuig. Dit mag alleen in de visserijzone, het zeegebied en de Westerschelde, maar niet in de Waddenzee. Daarnaast gelden er de volgende voorwaarden:
De vis die je vangt voor eigen gebruik mag niet verkocht worden of op een andere manier worden verhandeld.
Je mag alleen met borden vissen met een vaartuig tot 10 meter. De visborden mogen daarnaast maximaal 70 centimeter hoog zijn en bovenpees, inclusief de stroppen en kabels mag niet langer zijn dan 225 centimeter, gemeten vanaf de achterzijde van het ene tot de achterzijde van het andere bord.
Ga je boomorvisserij uitvoeren, dan mag het vaartuig niet langer zijn dan 8 meter. Daarnaast mag je maar 1 boomkor van maximaal 150 centimeter wijd gebruiken.
Gequoteerde vissoorten moeten meteen terug worden gezet na het vangen. Denk hierbij aan tong, wijting, kabeljauw, schol, enzovoorts. Een uitzondering geldt voor schar en bot.
Je moet voldoen aan bepaalde technische maatregelen, zoals omschreven in de wet.
Wil je garnalen vangen, dan moet je een handzeef aan boord hebben en moet de vangst meteen worden gezeefd als deze aan boord komt.
Gesloten periodes in het voorjaar
In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten die per 1 maart van kracht is en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. De gesloten tijd voor vissoorten houdt in dat je de vis direct na het vangen terug dient te zetten. In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je een snoek, dan moet je deze direct terugzetten. Vang je een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat, dan mag je deze houden, tenzij dit in de vergunningsvoorwaarden wordt verboden.
Van 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei mag je niet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Daarnaast moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je vangt, meteen terugzetten.
Vanaf de laatste zaterdag van mei mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag je bovenmaatse snoekbaarzen, baarzen of snoeken in bezit hebben, zolang dit niet verboden is in de vergunningsvoorwaarden.
Officiële regels van vissen downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van het vissen? Hier kan je het reglement en de gedragsregels voor vissers downloaden.
Hoe start je met vissen?
Wil jij graag gaan vissen in Nederland, voor de recreatie of echt voor de sport? Dat is zeker mogelijk, want het is een erg populaire sport in ons land. Hierdoor mag er op veel plekken worden gevist in bepaalde periodes, onder diverse voorwaarden natuurlijk. Hieronder geven we je een aantal dingen mee waar je rekening mee moet houden!
Vissen onder de 14 jaar
Kinderen onder de 14 jaar hebben geen vergunning nodig om ergens te vissen, maar ze moeten wel onder toezicht van een volwassene zijn. Wil je als kind graag gaan vissen? Ga dan dus lekker met je ouders mee.
Onderzoek de regels goed
Wil je recreatief gaan vissen ergens in Nederland? Zorg dan altijd dat je de juiste vergunning hebt en dat je de regels van het gebied goed kent. Houd ook altijd rekening met de gesloten periodes in het voorjaar waarin je bepaalde aassoorten niet mag gebruiken en je bepaalde vissen niet mag houden.
Zorg voor goede uitrusting
Ook als je recreatief wil vissen, is het belangrijk dat je over goede spullen beschikt, ook om te zorgen dat je de vissen niet teveel schade toebrengt. Haal je uitrusting het liefst bij een specialist!
Benodigdheden om te vissen
Wat heb je nodig om vissen uit te oefenen:
Goede vishengel
Aas
Vergunning
Visdraad
Goede vishaak
Veelgestelde vragen bij vissen
Kun je vissen zonder VISpas in Nederland?
Nee, dit is wel mogelijk voor kinderen onder de 14 jaar, maar dan wel onder toezicht van een volwassene met een VISpas. Heb je geen vergunning en ga je toch vissen, dan riskeer je een boete van minimaal 150 euro.
Waar heb je geen visvergunning nodig?
In de visserijzone, de kustwateren en het zeegebied heb je voor vissen met hengels geen vergunning nodig. Er geldt dan wel een beperking van maximaal twee hengels.
Is een VISpas gratis?
Een VISpas is niet gratis. Gemiddeld kost zo’n vergunning 40 euro. Als je lid wordt van een hengelsportvereniging ontvang je een VISpas.