Regels om snowboarden te beoefenen 

Snowboarden is een populaire wintersport waarbij men op een board met vastgemaakte schoenen een besneeuwde berghelling of piste afdaalt. De sport is afgeleid van het golfsurfen, wat de oorsprong is van de meeste sporten waarbij boards worden gebruikt. Het moderne snowboarden komt van surfers af die een houten plank aan hun voeten vastbonden om zo door losse sneeuw van een berg af te glijden. Net als andere wintersporten kan snowboarden best gevaarlijk zijn. De meest voorkomende ongelukken bij deze sport zijn polsbreuken en andere blessures aan de armen of schouders. Over het algemeen is snowboarden wel minder gevaarlijk voor de knieën en enkels dan het alpine skiën. Ben je benieuwd naar de officiële regels van de sport snowboarden? Op deze pagina vertellen we je alles over deze wintersport, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële snowboarden regels downloaden →

Uitleg over snowboarden:

    Snowboarden in de sneeuw met een sneeuwscooter op de achtergrond

    Geschiedenis van snowboarden 

    Het snowboarden is ontstaan in het jaar 1964. Een jonge surfer, Sherman Poppen, droomde ervan om een keer van een besneeuwde berg af te surfen. Daarom bouwde hij een surfboard dat gemaakt was voor de sneeuw. Het eerste prototype dat hij maakte was een lange plastic plank van ongeveer 1,20 meter lang. Een jaar later ging zijn idee echt in productie en zo werden de eerste snowboards gemaakt. In de 10 jaar die volgden werden er een miljoen snowboards verkocht voor slechts 15 dollar. In 1970 ging een andere surfer boards van diverse materialen testen. Zijn bedrijf werd het eerste snowboard bedrijf ooit: Winterstick. In Europa werden de eerste prototypes voor snowboards ontwikkeld in het begin van de jaren tachtig. De eerste kampioenschappen voor het snowboarden werden gehouden in het jaar 1982 vlakbij Woodstock, Vermont. Hierna werd de sport ineens razendsnel populair over de hele wereld en vanaf het jaar 1998 is het ook een Olympische sport.

    Snowboarder heeft een snowboard op zijn schouder

    Welke regels zijn er bij snowboarden?

    Pisteregels 

    Als je ergens gaat snowboarden, gelden er altijd pisteregels. Iedere locatie heeft eigen regels, maar er zijn ook overkoepelende regels, die luiden als volgt:

    1. Houd altijd rekening met anderen. Iedere wintersporter moet zorgen dat hij andere sporters op de piste niet in gevaar brengt. 

    2. Beheers je snelheid. Pas je snelheid altijd aan op jouw niveau, de toestand van de piste en het weer. 

    3. Kies altijd een veilig spoor. Zorg dat je altijd een spoor kiest waarmee je een andere sporter niet kunt belemmeren of in gevaar kunt brengen. 

    4. Haal altijd voorzichtig in. Je mag aan alle kanten inhalen, als dit op een veilige afstand is die ervoor zorgt dat je de ander niet belemmert. 

    5. Kijk altijd uit bij het oversteken en invoegen. Breng jezelf en anderen niet in gevaar en kijk uit wanneer je de piste op komt of deze verlaat. 

    6. Houdt nauwe passages altijd vrij. Ga niet zomaar stilstaan op nauwe of onoverzichtelijke delen van een afdaling. 

    7. Klim en loop altijd aan de zijkant van de piste. Als je te voet klimt of afdaalt, mag je dit aan de zijkant van de piste doen, zodat je niemand kan belemmeren. 

    8. Houd je aan de verkeersborden. Iedereen dient zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens te houden. 

    9. Verleen altijd hulp bij ongelukken. Als je ziet dat iemand een ongeluk heeft gehad, ben je verplicht om hulp te verlenen. 

    10. Draag altijd legitimatie bij je. Het is op de piste verplicht om legitimatie bij je te dragen. In het geval van een ongeluk moet je namelijk al je persoonsgegevens bekend kunnen maken. 

    Soorten wedstrijden 

    Er worden diverse soorten wedstrijden gehouden binnen het snowboarden:

    • (Kleine) Slalom: Dit is de standaard slalom met als verschil met de skislalom dat de gates horizontaal verder uit elkaar staan en met aan de binnenkant een klein paaltje en aan de buitenkant een lange paal. 

    • Parallelle slalom: Hierbij worden er 2 slaloms parallel aan elkaar uitgezet en racen 2 snowboarders rechtstreeks tegen elkaar in plaats van alleen en aan de hand van tijd. 

    • Reuzenslalom: Het verschil tussen de standaard slalom en de reuzenslalom is dat de bochten nog groter moeten worden gemaakt en dat er consequent ook speciale reuzenslalom boards zijn die langer en getailleerder zijn. 

    • Parallelle reuzenslalom: Dit is een combinatie van de reuzenslalom met het principe van de parallelle slalom. Twee snowboarders strijden dus direct tegen elkaar. 

    • Snowboard cross: De snowboard cross is een race over een uitgezette baan met veel bochten en sprongen, waarin vier tot zes atleten het tegelijkertijd tegen elkaar opnemen.

    Verschillende soorten snowboards

    Er bestaan in de basis drie soorten snowboards die veel worden gebruikt: 

    • Het freestyle snowboard: Dit snowboard is over het algemeen wat kleiner en flexibeler. Dit type board is voornamelijk geschikt voor tricks, draaibewegingen en jumps. 

    • Alpine snowboard: Het alpine snowboard is specifiek bedoeld voor afdalingen of alpine snowboarden. Ze zijn gemaakt om snel af te dalen en zijn dus wat smaller en wat stijver. Daardoor verliezen ze minder snelheid bij het maken van bochten. 

    • Freeride snowboard: Dit is een gemiddeld type board dat overal voor te gebruiken is. Het is een combinatie van de twee andere types, zowel geschikt voor tricks als voor alpine snowboarden. Alleen is dit board wat minder flexibel dan het freestyle board. 

    Officiële regels van snowboarden downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het snowboarden? Op de website van de FIS kun je het reglement downloaden! Dit reglement is in het Engels opgesteld en is ook meteen hier te downloaden.

    Officiële snowboarden regels downloaden →

    Hoe beoefen je snowboarden?

    Wil je graag beginnen met snowboarden? In Nederland is het mogelijk om lessen te volgen in deze wintersport, voornamelijk bij indoorhallen. Daarnaast kun je cursussen of clinics volgen of kun je in het buitenland leren snowboarden. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die willen starten met snowboarden!

    1. Verschil indoor en outdoor

      Als je in Nederland in een indoorhal hebt leren snowboarden, is dit niet echt vergelijkbaar met outdoor snowboarden op een piste in het buitenland. In dat geval kun je dus het beste nog een aantal lessen op de piste nemen voordat je zelf aan de slag gaat.

    2. Doorzettingsvermogen

      Als beginnende snowboarder is het belangrijk dat je over heel wat doorzettingsvermogen beschikt. Het is geen eenvoudige sport om onder de knie te krijgen en in het begin zal er veel sprake zijn van vallen en opstaan. Een goede voorbereiding kan je helpen om makkelijker door het begin heen te komen!

    3. Wat voor kleding je nodig hebt

      Als je voor het eerst gaat snowboarden, weet je natuurlijk nog niet zo goed hoe jij je het beste kunt kleden. Warme, waterdichte kleding is over het algemeen de beste keuze. Daarnaast zijn er ook speciale kledingstukken die je beter beschermen bij een val, zoals een crash pants.

    Benodigdheden om te snowboarden

    Wat heb je nodig om snowboarden uit te oefenen:

    • Snowboard

    • Helm

    • Geschikte kleding 

    • Geschikte schoenen

    • Een goede zonnebril/skibril

    Snowboarder haalt gekke stunten uit

    Veelgestelde vragen bij snowboarden

    Wat is moeilijk: snowboarden of skiën?

    Snowboarden is voor de meeste mensen moeilijker om onder de knie te krijgen dan skiën. Meestal beginnen mensen met skiën en stappen ze daarna over naar snowboarden.

    Hoeveel lessen heb je nodig om goed te snowboarden?

    Om de beginselen van het snowboarden goed te leren, hebben mensen zeker een week groepsles nodig of drie keer twee uur privéles. Hoe meer lessen je neemt, hoe sneller je het natuurlijk leert.

    Hoeveel kost een snowboard?

    Een snowboard kost gemiddeld tussen de 80 en 1000 euro, afhankelijk van het type en het materiaal.