Regels voor schoonspringen
Schoonspringen is een zwemsport waarbij de sporter zo sierlijk mogelijk vanaf een platform of een springplank in het water moet springen. De sporter kan hierbij verschillende salto's en schroeven maken; of een combinatie daarvan. Je kunt schoonspringen het beste zien als een combinatie van turnen, trampolinespringen en acrobatiek maar dan in het water. De beoordeling van schoonspringen vindt plaats door een jury van vijf of zeven leden die cijfers tussen de 0 en de 10 geven. Hierbij kunnen ze ook halve punten geven. Er zijn verschillende niveaus voor het schoonspringen, waarbij er wordt gekeken naar de techniek, de elegantie, de souplesse, de hoogte, de afstand en de netheid van de sprong. Ook kan er in verschillende richtingen worden gesprongen, namelijk voorwaarts, achterwaarts, binnenwaarts en contra. Je kent schoonspringen wellicht van het programma Sterren Springen in 2012 en 2014. In dit programma moesten bekende Nederlanders zo mooi mogelijk van een plank springen.
Officiële schoonspringen regels downloaden →Uitleg over schoonspringen:
Geschiedenis van schoonspringen
De geschiedenis van schoonspringen gaat terug naar de tijd van de Oude Grieken. Er zijn afbeeldingen, grafschilderingen en beschrijvingen gevonden van hoe men salto's en andere sprongen maakte vanaf rotsen om zo in het water te belanden. Toentertijd werd het nog geen schoonspringen, maar waterspringen genoemd. In de Middeleeuwen kreeg waterspringen een meer maatschappelijke waarde. Zo moesten mannen die ridder wilden worden in Frankrijk een sprong in het water maken voordat ze tot ridder werden geslagen. Tot ongeveer 1800 bestonden er geen spring- of duikplanken en sprong men vooral van heuvels en rotsen. Het was rond 1840 toen een zwemvereniging in Duitsland zich richtte op zwemmen en waterspringen. Duitse turners zorgden voor meer structuur in de sprongen van de sport. Dat leidde tot een eerste wedstrijd in 1880 in Engeland en daarna ging het snel. Aan het begin van de 20e eeuw werd het schoonspringen opgenomen bij zwemwedstrijden en in 1904 werd het geïntroduceerd bij de Olympische Spelen. Vrouwen mochten daar pas vanaf 1912 aan deelnemen. Sinds 1994 bestaat eveneens het synchroonspringen. Dat is eigenlijk hetzelfde als schoonspringen, maar dan in een team.
Welke regels zijn er bij schoonspringen?
Springen vanaf verschillende hoogtes
Bij schoonspringen wordt gesprongen vanaf verschillende hoogtes: vanaf de 1 en 3 meter plank en vanaf de 5, 7,5 en 10 meter toren. Het is afhankelijk van het niveau vanaf welke hoogte er wordt gesprongen.
Meerdere richtingen bij het schoonspringen
Er kan in verschillende richtingen worden gesprongen bij schoonspringen, namelijk voorwaarts, achterwaarts, binnenwaarts en contra. Bij binnenwaarts sta je achterstevoren op de plank en draai je voorover. Spring je contra, dan spring je naar voren en draai je achterover. De sprongen worden aangegeven met codes:
1= voorwaarts
2= achterwaarts
3= contra
4= binnenwaarts
5= schroef
6= handstand
Houdingen van de sprong
Daarnaast moeten de houdingen van een sprong bij de puntentelling worden aangegeven met letters:
A= gestrekt
B= gehoekt
C= gehurkt
D= vrije houding
Officiële regels van schoonspringen downloaden
Meer weten over de officiële regels van schoonspringen? Hier kun je de regels van deze sport inzien en downloaden voor later gebruik.
De fases van schoonspringen
Schoonspringen bestaat uit verschillende stappen. Hieronder lees je meer over wat er zoal komt kijken bij een sprong binnen het schoonspringen. Er zijn verschillende soorten sprongen; het onderstaande stappenplan is voornamelijk een basis.
Afzet vanaf de plank
Wanneer de sporter naar boven is gelopen, moet hij of zij voor de sprong beginnen met de afzet. Hierbij beweegt de sporter de plank vanuit de enkels (foremovement) waarbij het lichaam wordt uitgestrekt voordat de armzwaai begint.
De sprong bij schoonspringen
Na de afzet komt de sprong waarbij er afhankelijk van de oefening een salto, schroef of andere oefening wordt uitgevoerd. Dit alles gebeurt sierlijk waarbij de armen en het lichaam zo rustig mogelijk blijven.
De landing
Ook de landing in het water moet op een mooie en stijlvolle manier gebeuren. De springer komt vervolgens boven water op dezelfde plek als de landing.
Benodigdheden om te schoonspringen
Wat heb je nodig voor schoonspringen?:
Goede badkleding
Neusklem
Zwembrilletje wanneer je gauw last hebt van je ogen
Geen hoogtevrees
Veel doorzettingsvermogen en lef
Veelgestelde vragen bij schoonspringen
Waar kun je leren schoonspringen?
Het is mogelijk om op verschillende plekken in Nederland te leren schoonspringen. Zoek een zwemvereniging of -club bij jou in de buurt om te kijken of het iets voor je is. De meeste verenigingen bieden een proefperiode aan van een bepaalde periode.
Is er in Nederland een wereldkampioen schoonspringen te vinden?
Jazeker. De enige Nederlandse wereldkampioen is Edwin Jongejans. Hij werd in 1991 wereldkampioen op de 1 meterplank.
Wat is komisch springen?
Komisch springen is een vorm van schoonspringen waarbij er op een grappige manier van een plank of toren wordt gesprongen. Het grootste doel hierbij is om het aanwezige publiek te vermaken.
Over welke eigenschappen moet je beschikken voor schoonspringen?
Voor schoonspringen zijn in ieder geval de volgende lichamelijke en mentale eigenschappen van groot belang: kracht (om hoog te springen), doorzettingsvermogen (om constant te trainen en te oefenen), lef (om van hoogte te springen), lenigheid en vertrouwen.
Vanaf welke leeftijd wordt schoonspringen aangeraden?
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen al beginnen met schoonspringen. De sport wordt al spelenderwijs aangeleerd zodat het vooral erg leuk is.