Regels om MMA te beoefenen 

MMA staat voor Mixed Martial Arts, dus gemengde gevechtskunsten. Het is een multidisciplinaire gevechtssport die diverse technieken uit traditionele vechtsporten met elkaar combineert. Denk bijvoorbeeld aan technieken van het worstelen, karate, judo, boksen, jiu jitsu, taekwondo, thaiboksen, kickboksen en kungfu. Mensen denken vaak dat MMA wedstrijden geen regels hebben, maar dit is niet het geval. Er gelden wel degelijk regels ter bescherming van de vechters. Wat die regels zijn, verschilt echter wel per organisatie. Een andere naam voor MMA is kooivechten, wat voor veel mensen nog een bekendere term is dan MMA. Ben je benieuwd naar de officiële regels van MMA? Op deze pagina vertellen we je alles over deze vechtsport, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële MMA regels downloaden →

Uitleg over MMA:

    MMA met een kniestoot

    Geschiedenis van MMA

    MMA is in de afgelopen jaren ineens enorm populair geworden, hiervoor was de sport in ons land nog amper bekend. Wat de meeste mensen niet weten, is dat MMA duizenden jaren geleden al werd beoefend, maar dan in een meer primitieve vorm. Pankration was een vechtsport die in feite een mix was tussen boksen en worstelen. Tijdens de Olympische Spelen werd de sport geïntroduceerd als nieuwe sport in 648 voor Christus. Het doel van Pankration was om al je vaardigheden te gebruiken om je vijanden te verslaan. Het leek veel op de gevechten in de UFC in de begintijd. Er waren amper regels, afgezien van het feit dat bijten en het uitsteken van de ogen verboden waren. Daarnaast waren er geen tijdslimieten en gewichtsklassen, zoals we die nu wel hebben. Vandaag de dag is de sport een stuk veiliger en heel wat minder dodelijk.

    Twee vrouwen beoefenen MMA

    Welke regels zijn er bij MMA?

    Manieren om te winnen 

    Een partij van MMA bestaat uit drie rondes van ieder vijf minuten en de vechters kunnen op diverse manieren winnen:

    • Knock-out: Wanneer een vechter zijn of haar bewustzijn verliest door een stoot of trap, verliest hij of zij het gevecht. 

    • Submissie: Wanneer een vechter tijdens het gevecht afklopt of verbaal opgeeft, verliest hij of zij via submissie. Dit is meestal het gevolg van een arm- of beenklem of een verwurging. 

    • Technische Knock-out: Er is sprake van een technische knock out wanneer een vechter niet meer in staat is om zichzelf intelligent te verdedigen. Een scheidsrechter kan in zo’n geval beslissen de wedstrijd te stoppen. In sommige gevallen gebeurt dit in overleg met de ringarts, die vindt dat een vechter te veel schade op heeft gelopen. 

    • Besluit: Is er na drie of vijf rondes nog steeds geen winnaar, dan gaat het gevecht naar de jury. Alle drie de juryleden geven hun oordeel en de vechter die de meeste juryleden achter hem heeft, wint. 

    Overtredingen

    De volgende dingen zijn absoluut verboden in de MMA:

    • Vishaken 

    • Bijten 

    • Kopstoten 

    • Aan de haren trekken 

    • De ring verlaten 

    • Aanvallen naar het kruis 

    • Stoten of trappen naar de keel 

    • Je tegenstander uit de kooi of ring gooien 

    • Stoten of trappen naar het achterhoofd of de ruggengraat 

    • Aanvallen naar kleine gewrichten, zoals de vingerkootjes 

    • Vasthouden van de ring of kooi 

    • Vasthouden van de broek of handschoenen van de tegenstander

    Regels voor de jeugd MMA

    Sinds 2022 is het voor kinderen vanaf 12 jaar mogelijk om deel te nemen aan jeugd MMA gevechten. Hiervoor gelden uiteraard andere regels dan voor het reguliere MMA vechten. Er zijn drie categorieën waar men mee werkt, een categorie voor kinderen van 12 en 13 jaar, een categorie voor kinderen van 14 en 15 jaar oud en een categorie voor kinderen van 16 en 17 jaar oud. In alle categorieën bestaat een wedstrijd uit drie rondes met 1 minuut rust tussen iedere ronde. De scheidsrechter is ten alle tijden bevoegd om de wedstrijd te stoppen als hij dit nodig vindt. Daarnaast zijn er meer dingen niet toegestaan dan bij het MMA vechten voor volwassenen. 

    Officiële regels van MMA downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van MMA? Op de website van de Vechtsport Autoriteit Nederland kun je het reglement downloaden! Je kunt het ook meteen hier downloaden.

    Officiële MMA regels downloaden →

    Hoe beoefen je MMA?

    Wil jij graag starten met MMA? In Nederland is de sport nog relatief onbekend, maar er komen wel steeds meer plekken bij waar je de sport kunt beoefenen of leren in ons land. Het is een harde vechtsport, dus denk er wel goed over na voordat je eraan begint. Hieronder geven we je een aantal tips om te starten met MMA!

    1. Neem proeflessen

      Begin altijd met een aantal proeflessen, voordat jij je echt ergens inschrijft. MMA is een harde vechtsport en is niet voor iedereen weggelegd. Mensen denken er vaak te makkelijk over, maar het zou zonde zijn als je vastzit aan een abonnement en dan merkt dat het toch niet voor jou is.

      Officiële regels downloaden →
    2. Train bij een gerenommeerde MMA gym

      Wil je starten met MMA? Ga dan trainen bij een gerenommeerde MMA gym. Het is belangrijk dat je een sportschool vindt die bekend staat om deskundige trainers en een goede reputatie binnen de MMA-gemeenschap.

    3. Zorg voor de juiste uitrusting

      Het is belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt als je begint met MMA. Denk aan goede handschoenen, scheenbeschermers, een mondbeschermer en een kruisbeschermer. Zorg ervoor dat je producten koopt van hoge kwaliteit, in de juiste maat. Dit helpt om blessures te voorkomen en om effectief te kunnen trainen.

    Benodigdheden om MMA te beoefenen 

    Wat heb je nodig om MMA uit te oefenen:

    • Mondschermer

    • Handschoenen

    • Scheenbeschermers

    • Kruisbeschermer 

    • Eventueel een bitje

    MMA en iemand gaat neer in de ring

    Veelgestelde vragen bij MMA

    Welke leeftijd begin je met MMA?

    Kinderen vanaf 12 jaar kunnen sinds 2022 meedoen met jeugd MMA gevechten. Volwassen MMA begint pas vanaf 18 jaar.

    Wat heb je nodig voor MMA?

    Als je van plan bent om MMA te gaan beoefenen, heb je tenminste goede handschoenen, scheenbeschermers, een mondbeschermer en een kruisbeschermer nodig.

    Wat mag je niet doen bij een MMA wedstrijd?

    Er zijn een groot aantal dingen die niet toegestaan zijn tijdens een MMA wedstrijd, waaronder bijten, elkaar uit de kooi of ring gooien, aanvallen naar het kruis, aanvallen naar kleine gewrichten en stoten of slaan naar het achterhoofd en de ruggengraat.