Regels voor marathonlopen
Marathonlopen is allang niet meer alleen een Olympische Sport. Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer varianten ontstaan van deze atletieksport, waardoor het eigenlijk voor iedereen toegankelijk is geworden. De originele marathon bestaat uit 42,195 kilometer hardlopen, maar dat is over het algemeen toch alleen weggelegd voor getrainde atleten. Nu is trainen natuurlijk altijd nodig als je mee wil doen aan een marathon, ook als je een kortere afstand gaat lopen.
Een marathon lopen vergt namelijk veel van ons fysieke uithoudingsvermogen. Getrainde mannelijke atleten die een marathon lopen, doen dit met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur. De gemiddelde recreant loopt daarentegen gemiddeld 10 kilometer per uur. In Nederland vinden er ieder jaar twee grote marathons plaats: de Marathon van Amsterdam en de Marathon van Rotterdam. Ben jij benieuwd naar de regels van het marathonlopen? Hier gaan we op deze pagina verder op in!
Officiële marathon regels downloaden →Uitleg over marathonlopen:
Geschiedenis van de marathonloop
De discipline van het marathonlopen is verbonden aan de Slag bij Marathon, die plaatsvond in het jaar 490 voor Christus. Tijdens deze slag versloegen de Atheners de perzen, die met veel meer man waren. Dit bepaalde het einde van de Eerste Perzische Oorlog. Verhaal gaat dat een Griekse soldaat van het slagveld in Marathon naar Athene gerend zou zijn om het goede nieuws te brengen. De afstand zou zo’n 35 kilometer zijn geweest. Historisch gezien is dit verhaal niet helemaal aannemelijk, maar er bestaan ook nog verschillende versies op het verhaal. Hoe dan ook, het verhaal gaf aan het einde van de 19e eeuw wel de inspiratie voor de naam van de sport: marathonlopen. De afstand die vandaag de dag wordt gelopen bij een officiële marathon, werd voor het eerst gelopen tijdens de Olympische Zomerspelen in het jaar 1908 in Londen. De reden dat de afstand werd gewijzigd, was eigenlijk puur organisatorisch en op verzoek van het Britse Koningshuis. Toch werd er op de eerstvolgende Olympische Spelen weer een andere afstand gelopen. Pas 12 jaar later werd de afstand van 42,195 kilometer internationaal vastgelegd als de officiële afstand voor een volledige marathon.
Welke regels zijn er bij een marathonloop?
Indeling van de categorieën
De atleten die aan een marathon meedoen, worden in verschillende categorieën ingedeeld. Dit wordt door de organisatie van de wedstrijd gedaan. Vaak worden deelnemers ingedeeld op basis van geslacht en leeftijd. De volgende categorieën worden ingedeeld bij de Marathon Brabant:
Familieloop: iedereen vanaf 0 tot 99 jaar
5 km prestatieloop: iedereen vanaf 12 jaar, kent geen leeftijdscategorieën;
10 km wedstrijdloop:
senior mannen/vrouwen vanaf 14 jaar t/m 34 jaar;
masters 1 mannen/vrouwen vanaf 35 jaar t/m 44 jaar;
masters 2 mannen/vrouwen vanaf 45 jaar t/m 54 jaar;
masters 3 mannen/vrouwen vanaf 55 jaar t/m 64 jaar;
masters 4 mannen/vrouwen vanaf 65 jaar en ouder;
halve marathon:
senior mannen/vrouwen vanaf 16 jaar t/m 34 jaar; voor de masters indeling zie onder 10 km wedstrijdloop;
hele marathon:
senior mannen/vrouwen vanaf 18 jaar t/m 34 jaar
Om de leeftijdscategorie te bepalen wordt naar de dag gekeken dat de deelnemer een bepaalde leeftijd bereikt.
Het vaststellen van de uitslag
De uitslag van de wedstrijd wordt door de organisatie vastgesteld op basis van bruto tijden. Mochten er hierna onjuistheden worden geconstateerd, dan mag de uitslag nog worden gewijzigd. Het kan dus wel eens voorkomen dat een atleet een prijs weer moet inleveren, maar dit gebeurt niet vaak. De eerste drie worden officieel gehuldigd en ontvangen dan hun medailles. Over het algemeen krijgt iedereen die finisht een bewijs voor het meedoen, een soort troostprijs, in de vorm van een medaille.
Het starten van de wedstrijd
Op de dag van de marathon krijgt iedere atleet door de organisatie een startvak toegewezen. Deelnemers ontvangen van de organisatie ook een startnummer. Iedere atleet moet het startnummer op de borst bevestigen met veiligheidsspelden. Het startnummer moet zodanig worden gedragen dat het in iedere situatie zichtbaar en leesbaar is. Een deelnemer mag zijn of haar startnummer nooit afsnijden of vouwen. Het startnummer mag dus ook niet bedekt worden door bijvoorbeeld een jas.
De tijdregistratie
De tijd die je over de marathon doet, wordt door de organisator vastgesteld door de tussentijden van het starten en het finishen bij te houden. De vaststelling die door de organisatie wordt gedaan, is altijd bindend. De registratie van de tijd wordt gedaan middels een Racetimer chip, die in het startnummer is bevestigd. In sommige gevallen zijn er tijdslimieten van toepassing waarbinnen je de marathon moet uitlopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in het geval van verkeershinder. Wat die limieten zijn, verschilt per marathon. Mocht een deelnemer de limiet niet halen, dan wordt hij of zij door de organisatie uit de wedstrijd gehaald.
Officiële regels van marathon downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van marathonlopen? Op deze website download je eenvoudig de marathon regels van de AtletiekUnie.
Hoe beoefen je een marathon lopen?
Wil jij zelf gaan starten met het lopen van marathons? Dat kan altijd. Aangezien er vandaag de dag veel verschillende varianten van de marathon bestaan, is het in principe voor iedereen toegankelijk. Toch moet je ook voor de kortere varianten goed trainen, onderschat het dus zeker niet. Er zijn verschillende manieren waarop jij je goed kunt voorbereiden op een marathon. Hieronder geven we je een aantal tips!
Schrijf je in voor een marathon
Je begint natuurlijk door je in te schrijven voor een bepaalde marathon. Zo weet je hoeveel kilometers je moet lopen, waar je moet lopen en wanneer de marathon plaatsvindt. Probeer altijd te kiezen voor een marathon die bij jou past. Hou je bijvoorbeeld van hardlopen in de natuur met een zachte ondergrond? Zoek dan een marathon die aan deze behoefte voldoet. Vind je het juist fijn om door zoveel mogelijk mensen aangemoedigd te worden? Kies dan eerder voor een marathon in een stad, waar veel publiek bij aanwezig kan zijn.
Een trainingsschema opstellen
Het is belangrijk dat je een goed trainingsschema opstelt om te trainen voor de marathon. Vind je dit nog lastig? Dan is het verstandig om je te laten adviseren over een trainingsschema dat bij jou past. Als je op internet schema’s gaat zoeken, krijg je namelijk schema’s die op de gemiddelde mannelijke of vrouwelijke loper gebaseerd zijn. Dat betekent dus niet altijd dat ze ook geschikt zijn voor jou.
Stem je voeding af op je trainingsschema
Naast het feit dat je goed moet gaan trainen, is het ook belangrijk dat jij jouw voeding afstemt op jouw training. Ook als je af wil vallen voor de marathon, is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je wil namelijk wel dat je spieren goed blijven herstellen en dat je genoeg energie hebt. Het is altijd verstandig om een voedingsdeskundige eens met je mee te laten kijken.
Stel je doel vast
Het is belangrijk om voor jezelf een doel te stellen voor het deelnemen aan de marathon. Dat doel kan ook gewoon zijn om de marathon uit te lopen en eens mee te maken hoe het is om deel te nemen aan zo’n afstandsloop. Je kunt natuurlijk ook proberen dit binnen een bepaalde tijd te doen. Mocht je dit als doel gaan nemen, zorg dan wel dat je realistisch blijft. Het is niet de bedoeling dat jij jezelf helemaal uit gaat putten. Dit zal je resultaten ook niet ten goede komen.
Benodigdheden voor marathonlopen
Wat heb je nodig om marathonlopen uit te oefenen:
Goede hardloopschoenen
Een geschikte sportoutfit
Startnummer
Chip voor het bijhouden van de tijd
Een drinkfles
Veelgestelde vragen bij marathonlopen
Kan iedereen een marathon lopen?
In principe kan vrijwel iedereen een marathon lopen. Er zijn namelijk veel varianten van de officiële marathon, ook met kortere afstanden.
Hoeveel keer per week trainen voor marathon?
Het is verstandig om meerdere keren per week te trainen voor een marathon, maar dit is wel afhankelijk van de afstand die je gaat lopen. Stel een trainingsschema op dat op jou is afgestemd, eventueel samen met een coach of personal trainer.
Hoe lang geen alcohol drinken voor een marathon?
Het beste is om zeker 48 uur voor het lopen van een marathon geen alcohol te drinken. De avond ervoor is het erg belangrijk om geen alcohol te drinken, aangezien dit veel impact heeft op je uithoudingsvermogen en algehele conditie.