Regels om kunstrijden te beoefenen
Kunstrijden is een sport die wordt uitgevoerd op rolschaatsen. De sport is nauw verwant aan het kunstschaatsen. Het is de enige tak van de professionele rolschaatssport die niet draait om actie of snelheid, maar om expressie, gevoel en theater. Ritme, techniek en choreografie zijn van belang. Dit komt wel overeen met het kunstschaatsen. Het kunstrijden wordt uitgevoerd op een harde, meestal houten vloer. De rolschaatsen hebben 4 wielen, 2 voor en 2 achter. Kunstrijden is een sport die je als recreant en als professional kunt beoefenen. Ben je benieuwd naar de regels van het kunstschaatsen? Op deze pagina vertellen we je alles dat je wil weten over deze enigszins onbekende sport!
Officiële kunstrijden regels downloaden →Uitleg over kunstrijden:
Geschiedenis van het kunstrijden
De rolschaats met vier wielen werd in het jaar 1863 geïntroduceerd door de Amerikaanse uitvinder James Leonard Plimpton. Hij nam hier toen meteen patent op. Hij was waarschijnlijk niet de eerste die rolschaatsen maakte, aangezien er sinds het jaar 1824 al een rolschaatsbaan was in Londen. Plimpton opende in het jaar 1870 een fabriek voor het produceren van de rolschaatsen en kort daarna opende hij een aantal rolschaatsbanen in de Verenigde Staten. Hij was ook de oprichter van de New York Rolschaatsvereniging. De rolschaats werd in de jaren 70 pas echt populair, met de introductie van de Rollerdisco.
Welke regels zijn er bij kunstrijden?
Verschillende varianten
Het kunstrijden kent een aantal verschillende disciplines:
Figuren (individueel)
Vrijrijden (individueel)
Dansen (individueel of in groep)
Paarrijden
Showrijden (groep)
Formatierijden (groep)
Het formatierijden is het onderdeel dat het minst lang bestaat, maar dat wel steeds populairder begint te worden.
Regels verschillende varianten
Per variant worden er andere dingen verwacht van de kunstrijders:
Figuren: Bij het onderdeel figuren is het de bedoeling dat de rijders voor een jury bogen met een diameter van 4 tot 6 meter maken. Een rijder kan deze bogen op verschillende manieren rijden: voorwaarts, achterwaarts, binnenwaarts en buitenwaarts. Hoe hoger het niveau waarop men rijdt, hoe meer figuren en lussen de sporters moeten maken tijdens de oefeningen.
Vrijrijden: Net als bij het kunstschaatsen, moeten rijders een kür afleggen bij het kunstrijden. Afhankelijk van het niveau van de rijder, moet hij of zij een vrije kür en/of een verplichte kür rijden.
Dansen: Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat de rijder een dans uitvoert op muziek. Dit is vergelijkbaar met ijsdansen of ballroomdansen op quads.
Paarrijden: Bij dit onderdeel rijdt een paar samen op muziek. Er wordt gelet op de mate waarin het paar een eenheid is. Het is dus vergelijkbaar met het paarrijden dat we kennen van het kunstschaatsen.
Onderdelen in een groep
Er zijn twee onderdelen die in een groep worden uitgevoerd: het showrijden en het formatierijden. Bij deze onderdelen voert men in een groep figuren, passen, liften en sprongen uit. Je kunt het vergelijken met de shows van ‘Holiday on Ice’. De jury let op de kleding, de passen en de originaliteit van de uitvoering. Alles moet een geheel vormen met de muziek.
Officiële regels van kunstrijden downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels voor het kunstrijden? Op de website van World Skate zijn de regels te vinden. Ook kun je ze hier downloaden.
Hoe beoefen je kunstrijden?
Kunstrijden is in Nederland niet heel erg populair, maar je kunt het wel beoefenen als je wil. Het is in ieder geval belangrijk dat je hiervoor al goed kunt rolschaatsen, aangezien dit de basis is van de sport. Wil je graag aan de slag met kunstrijden? Hieronder geven we je een aantal tips!
Verbeter je rolschaats vaardigheden
Als je nog weinig ervaring hebt met rolschaatsen in het algemeen, is het verstandig om dit eerst goed onder de knie te krijgen voordat je aan de slag gaat met kunstrijden. Beheers je het rolschaatsen al wel, richt je dan vooral op het verbeteren van je vaardigheden.
Ga op zoek naar een indoorbaan
Wil je serieus aan de slag met kunstrijden, dan moet je natuurlijk het hele jaar door kunnen trainen, niet alleen als het mooi weer is. Het is dus verstandig om een indoor baan bij jou in de buurt te vinden waar je bij slecht weer kunt trainen.
Meedoen aan wedstrijden
De sport is niet heel populair in Nederland, maar er worden wel wedstrijden gehouden. Voor sommige wedstrijden, bijvoorbeeld in het paarrijden, heb je wel een partner nodig. Ga hiervoor dus op zoek naar een partner om een paar mee te vormen!
Benodigdheden om te kunstrijden
Wat heb je nodig om kunstrijden uit te oefenen:
Rolschaatsen met 4 wielen
Een rolschaatsbaan
De juiste kleding
Een choreografie
Iets om muziek af te spelen
Veelgestelde vragen bij kunstrijden
Wat zijn de beste rolschaatsen?
Er zijn een hoop rolschaatsen die je aan kunt schaffen voor het kunstrijden, maar over het algemeen zijn de rolschaatsen van het merk Nijdam de favoriet.
Is rolschaatsen veilig?
Rolschaatsen is over het algemeen veiliger dan skeeleren, aangezien rolschaatsen over vier wielen beschikken. Hierdoor heb je meer balans en zul je minder snel vallen.
Is rolschaatsen goed voor je?
Rolschaatsen is zowel goed voor je spieren als voor je gewrichten. Het is een stuk minder belastend voor je gewrichten dan andere cardio sporten, zoals hardlopen, aerobics en dansen.