Regels om klootschieten te beoefenen
Klootschieten, of wel kogelwerpen, is een werpsport waarbij atleten in twee teams proberen een kogel met lood onderhands zo ver mogelijk te werpen. Het is een echte Nederlandse volkssport die vooral in Overijssel, Drenthe en de achterhoek wordt gespeeld. In de 17e en de 18e eeuw werd klootschieten al beoefend in de kustplaats Scheveningen. In die plaatsen zijn er ook verenigingen te vinden die het klootschieten beoefenen. De overkoepelende bond in Nederland heet de Nederlandse klootschietbond, die is aangesloten bij de NOC-NSF. Ben je benieuwd naar de regels van deze oer Hollandse sport? Op deze pagina vertellen we je er alles over!
Officiële klootschieten regels downloaden →Uitleg over klootschieten :
Geschiedenis van klootschieten
Men vermoedt dat klootschieten al sinds de dertiende eeuw wordt beoefend in Nederland. De eerste klootschietbaan werd aangelegd in het jaar 1392 in Haarlemmerhout. De sport is vanaf het jaar 1500 erg populair geworden in Nederland. Vooral op het platteland van Twente heeft de sport een lange geschiedenis aan tradities. De naam klootschieten is eeuwen geleden al bedacht. Toen der tijd werd er veel gevochten bij het Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden. Men schoot naar elkaar met werpkogels van klei, die ook wel ‘klootjes’ werden genoemd. Hier is uiteindelijk de naam klootschieten van afgeleid.
Welke regels zijn er bij klootschieten?
Onderdeel 1: Veld
Er zijn drie onderdelen te onderscheiden bij klootschieten: veld, straat en zetten. Bij het eerste onderdeel is het de bedoeling dat spelers alleen of in teamverband een bepaald parcours afleggen van zand of gras, in zo weinig mogelijk worpen. In de meeste gevallen bevatten de parcours bochten en kleine hoogteverschillen. Hierdoor moet je niet alleen rekening houden met hoe hard je gooit, maar ook waar je op de baan gooit. Er wordt ook wel eens een andere versie van het spel gespeeld, waarbij er twee teams van vijf of zes personen tegen elkaar spelen. Iedere speler krijgt een vast aantal worpen met moet daarmee zoveel mogelijk punten behalen. Dit wordt dan bijvoorbeeld verdeeld in drie rondes waarin iedere speler twee keer werpt of twee rondes waarin iedere speler drie keer werpt. Je krijgt een punt wanneer je na het vastgestelde aantal worpen je bal verder hebt liggen dan je tegenstander. Op het veld werkt men vooral met keerpunten, wat betekent dat wanneer teams een keerpunt passeren, men de andere kant op draait.
Onderdeel 2: Straat
Het onderdeel straat kent ongeveer dezelfde regels als het onderdeel ‘veld’. Het verschil is alleen dat het parcours een verharde weg is en dat de kloot die gebruikt wordt meer weegt. Volgens de wet is het natuurlijk niet toegestaan om op rijbanen te spelen, maar er wordt wel vaak gespeeld op rustige buitenwegen. Gaat het om een officieel evenement, dan is het mogelijk om een vergunning aan te vragen, zodat wegen afgesloten kunnen worden voor het klootschieten. Bij dit onderdeel is het vooral belangrijk om de kloot op de weg te houden. De plattelandswegen zijn immers vaak bolvormig, waardoor de weg afloopt naar de zijkanten. Klootschieters hebben bij dit onderdeel vaak een hark of een schepnet bij zich om de kloot uit de sloot te vissen, mocht dit nodig zijn.
Onderdeel 3: Zetten
Bij het onderdeel ‘zetten’ is het doel om de kloot zover mogelijk door de lucht te gooien. Dit is dan ook de reden dat de kloten die hierbij gebruikt worden een stuk kleiner zijn dan bij de andere onderdelen. Een worp eindigt altijd op het punt waar de kloot de grond raakt. Het uitrollen telt dus niet mee, wat bij de ‘veld’ en ‘straat’ onderdelen wel zo is. Het wereldrecord klootschieten in dit onderdeel staat momenteel op 105,60 meter.
Officiële regels van klootschieten downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van klootschieten? Je kunt hier het reglement downloaden van de Nederlandse Klootschietbond!
Hoe speel je klootschieten?
Als je graag zelf aan de slag wil met klootschieten, moet je in het noorden van ons land zijn. De sport is hier enorm populair en kan zowel in recreatieve vorm als in wedstrijdvorm worden beoefend. In andere delen van Nederland wordt de sport ook wel eens beoefend, maar dan vooral op recreatieve basis. Ben je benieuwd hoe je het beste kunt beginnen met klootschieten? Wij geven je hieronder een aantal tips!
Bestudeer de sport
Voordat je zelf aan de slag gaat met klootschieten, is het handig als je de regels per onderdeel goed kent. Zo hoef je dit niet allemaal nog te leren als je met het praktijkgedeelte gaat starten en kun je meteen wat beter mee met de spelers die al wat meer ervaring hebben.
Meld je aan bij een club of vriendenteam
Wil je echt aan de slag met de sport? Dan kun je eventueel alleen oefenen, maar met een team is het natuurlijk altijd leuker. Kijk of je bij jou in de buurt een klootschietclub of een vriendenteam kunt vinden waar jij je bij aan kunt sluiten.
Doe mee aan wedstrijden en evenementen
Als je het klootschieten echt een beetje onder de knie begint te krijgen, kun je mee gaan doen aan wedstrijden en evenementen rondom de sport. De Nederlandse Klootschietbond organiseert regelmatig open dagen, vrijwilligersavonden en andere evenementen. Ook zijn er ieder jaar meerdere NK’s en andere toernooien.
Benodigdheden om klootschieten te beoefenen
Wat heb je nodig om klootschieten uit te oefenen:
Kloot
Klootschiet parcours
Schepnet of hark
Dunne lat
Scoreformulier (of iets anders om punten bij te houden)
Veelgestelde vragen bij klootschieten
Waarom heet klootschieten zo?
De naam stamt uit de tijd dat er veel gevochten werd bij kasteel Ammersoyen in Ammerzoden. Men schoot toen met werpkogels van klei, die ook wel ‘klootjes’ genoemd werden. Hier komt de naam klootschieten vandaan.
Hoe speel je klootschieten?
Het doel van het spel is om de kloot zo ver mogelijk weg te werpen over het parcours.
Waar kun je klootschieten beoefenen?
Klootschieten is vooral populair in Overijssel, Gelderland, Friesland en Drenthe maar het wordt ook veel gespeeld in de achterhoek en in Groningen. Op recreatieve basis zie je de sport in heel Nederland terugkomen.