Regels om hink-stap-springen te beoefenen
Hink-stap-springen, ook wel driesprong of de hink-stap-sprong genoemd, is een discipline binnen de atletieksport. De naam beschrijft eigenlijk al wat de bedoeling van de sport is, het zijn de acties die atleten achter elkaar moeten uitvoeren. Na een aanloop en afzet landt de atleet als eerste op dezelfde voet als waarmee hij of zij af heeft gezet, dit is de hink. Hierna maakt de atleet een stap, waarmee hij of zij juist weer op de andere voet terecht komt. Om het af te maken, maakt de atleet een sprong en landt in de zandbak. Komt er een andere voet vooraan te staan dan in de omschreven regels, dan wordt de sprong ongeldig verklaard. Voor de rest gelden er bij hink-stap-sprong dezelfde regels als bij verspringen. Op deze pagina gaan we nog verder in op de regels, geschiedenis en het benodigde materiaal voor hink-stap-sprong!
Officiële hink-stap-spring regels downloaden →Uitleg over hink-stap-springen:
Geschiedenis van hink-stap-sprong
Dit onderdeel van de atletiek werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Olympische Spelen van het jaar 1900 in Parijs. Toen stond het echter bekend als hink-stap-sprong vanuit stand. Dit was net anders, aangezien de beweging vanuit stilstand begon in plaats van met een aanloop, zoals de hedendaagse versie. De eerste hink-stap-sprong kampioen werd Ray Ewry, die de titel won met met een beste sprong van 10,58 meter. Op de Olympische Spelen in het jaar 1904 in de Verenigde Staten verdedigde hij succesvol zijn titel van kampioen, evenals de daaropvolgende Olympische Spelen in het jaar 1906. Op de Olympische Spelen van 1908 werd hink-stap-springen van het Olympische programma af gehaald. De huidige versie van hink-stap-springen staat sinds de Olympische Spelen van het jaar 1896 in Athene op het programma. De winnaar hiervan, James Connolly, was de eerste Olympisch kampioen van het huidige hink-stap-springen van de moderne geschiedenis. Hink-stap-sprong voor vrouwen staat sinds het jaar 1996 op het programma van de Olympische Spelen. Het was al eerder in het programma voor de wereldkampioenschappen opgenomen, in het jaar 1993.
Welke regels zijn er bij hink-stap-springen?
De aanloopbaan bij hink-stap-sprong
De aanloopbaan bij hink-stap-sprong moet minimaal 1,22-1,25 meter bij 40 meter zijn. De afstand tussen de afzetbalk en de zandbak moet minimaal 13 meter zijn bij de mannen en minimaal 11 meter bij de vrouwen. De zandbak is 2,75 meter bij 10 meter.
De techniek van de hink-stap-sprong
De atleet begint met een aanloop en afzet en landt daarna als eerste op dezelfde voet waarmee hij of zij af heeft gezet, dit is de hink. Hierna maakt de atleet een stap, waarmee hij of zij juist weer op de andere voet terecht komt. Om het af te maken, maakt de atleet een sprong en landt in de zandbak. Komt er een andere voet vooraan te staan dan in de omschreven regels, dan wordt de sprong ongeldig verklaard.
De juiste verhoudingen
Hink-stap-springen is een onderdeel van de atletiek dat qua techniek erg lastig is. Een atleet moet een optimale verhouding zien te vinden in de grootte van de hink, de stap en de sprong. Maakt de atleet een te grote hink, dan wordt de landing na de hink behoorlijk intensief. Dit zorgt ervoor dat hij of zij snelheid verliest en niet goed af kan zetten voor de stap. Aangezien de atleten drie keer moeten afzetten in totaal, is het verstandig om het snelheidsverlies zoveel mogelijk te beperken. Er is een vuistregel voor de optimale verhouding tussen de hink, stap en sprong: 35-30-35% van de totaalafstand.
Officiële regels van hink-stap-springen downloaden
Ben jij benieuwd naar de officiële regels van het hink-stap-springen? Stil dan je intellectuele honger en download hier de officiële regels.
Hoe beoefen je hink-stap-springen?
Vind jij de wat meer onbekende sport er wel interessant uitzien en zou je het zelf eens willen proberen? Dat is natuurlijk altijd mogelijk. Hink-stap-springen wordt op enorm veel verschillende manieren getraind, iedere atleet heeft immers zijn of haar eigen verbeterpunten en moeilijkheden. Toch hebben we geprobeerd een stappenplan te maken voor amateur atleten die graag met hink-stap-springen aan de slag willen!
Bekijk de sport goed
Voordat je in de praktijk gaat beginnen met het hink-stap-springen, is het verstandig om de sport goed te observeren. Lees over de technieken die gebruikt worden en probeer veel naar atleten in actie te kijken. Als je al goed in je hoofd hebt hoe het riedeltje in z’n werk gaat, wordt het in de praktijk brengen namelijk makkelijker.
Officiële regels downloaden →Train op kracht en snelheid
Kracht en snelheid zijn erg belangrijke aspecten binnen deze sport. Het lichaam heeft nogal wat te verduren door de aparte bewegingen en sprongen die je moet maken. Vooral de landingen zijn erg intensief. Kracht is dus belangrijk om de landingen op te vangen en om het mogelijk te maken de juiste techniek uit te voeren. Om dit te kunnen doen heeft een atleet dus veel krachttraining nodig. Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren invullen. Het beste is om een personal trainer mee te laten kijken en een trainingsschema voor je op te laten stellen, zodat de training volledig op jou is afgestemd. Vaak wordt de meest intensieve krachttraining in de winter uitgevoerd en wordt dit naar de zomer toe afgebouwd, aangezien de wedstrijden dan plaatsvinden. De meeste atleten die deze sport beoefenen maken ook hun voeten sterker met speciale oefeningen. Daarnaast doen atleten veel oefeningen voor hun rompstabiliteit, ook wel ‘core stability’ genoemd. Snelheid is belangrijk omdat de aanloop snel genoeg moet zijn om ver te kunnen springen. Atleten doen dus vaak ook sprinttraining. Houd wel in je hoofd dat het niet altijd de beste manier is om in volle snelheid aan te lopen, aangezien dit de balans van de sprong aan kan tasten.
Oefen de techniek voor hink-stap-springen
De techniek is de meest belangrijke factor bij hink-stap-springen. Het is dan ook erg belangrijk dat je deze goed beheerst voordat je mee gaat doen aan wedstrijden. Je hebt namelijk een goede techniek nodig om de verre sprongen te kunnen maken zonder het risico op blessures. Om dit te trainen doen atleten vaak veel sprongoefeningen. Die oefeningen zijn vaak niet hink-stap-springen, aangezien dit veel te intensief is om vaak te doen. Oefeningen die wel veel gedaan worden zijn loopsprongen, hinken, sprongen met twee voeten tegelijkertijd, over hordes springen en hink-stap-springen zonder aanloop.
Benodigdheden voor hink-stap-springen
Wat heb je nodig om hink-stap-springen uit te oefenen:
Goede hardloopschoenen
De juiste baan
Speciale spikes voor de schoenen
Zandbak voor de landing
Meetlat
Veelgestelde vragen bij hink-stap-springen
Hoe wordt de afstand gemeten bij hink-stap-springen?
De atleten landen in het zand. De afdruk die het dichtst bij de aanloop is, wordt gebruikt. De afstand tussen die afdruk en de aanloop wordt gemeten als het resultaat van de sprong.
Wat is het verschil tussen hink-stap-springen en verspringen?
Bij het verspringen moet er gewoon zo ver mogelijk gesprongen worden, bij hink-stap-sprong moet dit met drie achtereenvolgende sprongen.
Hoe wordt hink-stap-springen ingezet in het onderwijs?
Hink-stap-springen wordt in het onderwijs vaak ingezet als oefening tussen lessen door. Zo kunnen leerlingen even hun hoofd leegmaken en kunnen ze zich daarna weer beter concentreren.