Regels om footvolley te spelen

Footvolley is vergelijkbaar met beachvolleybal, maar dan met andere regels. Er wordt op een soortgelijk zandveld gespeeld met een net dat op 2,20 meter hoogte hangt en net als bij beachvolleybal mag je maximaal twee keer overspelen voordat de bal over het net gaat. Het grote verschil is dat je de bal niet met je handen mag slaan, maar alleen met je voeten over mag schoppen. Je speelt in teams van 2 tegen 2, maar op een lager niveau wordt footvolley ook 3 tegen 3 of 4 tegen 4 gespeeld. Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat je footvolley altijd op blote voeten speelt. Wil je meer weten over deze sport en de regels die erbij komen kijken? Op deze pagina vertellen we je alles over footvolley!

Officiële footvolley regels downloaden →

Uitleg over footvolley:

    Man beoefent footvolley op een strand aan een meer

    Geschiedenis van footvolley 

    Footvolley is bedacht door Octavio de Moraes in het jaar 1965 op Copacabana Beach in Rio de Janeiro. Het schijnt zo te zijn dat de sport ontstond omdat voetbal verboden was op de stranden in Rio de Janeiro. Volleybalvelden waren echter wel open en hier was het niet verboden om met je voeten te spelen. Het gebeurde toen zelfs dat een footvolley atleet tegen vijf reguliere volleyballers speelde. De footvolley atleten waren bijna allemaal professionele voetballers, waardoor ze meteen op een hoog vaardigheidsniveau zaten, ook bij footvolley. De bal viel zelden op de grond bij de footvolley atleten, al hadden ze meerdere tegenstanders. Uiteindelijk werd het aantal spelers per kant gelijk gemaakt en omlaag gebracht naar 2 tegen 2. Footvolley is eenmaal aanwezig geweest op de Olympische Spelen als demonstratiesport, in het jaar 2016 in Rio de Janeiro.

    Welke regels zijn er bij footvolley?

    De spelers en opstelling 

    In de meeste gevallen wordt footvolley dus met twee teams van twee spelers gespeeld op een veld van 8 bij 16 meter. Eén speler begint met serveren vanaf de grond achter de servicelijn. De speler die serveert, kan dat op twee manieren vanaf het startpunt doen: 

    • De speler bouwt een hoopje zand waar hij of zij de bal met de voet van kan serveren 

    • De speler serveert met de voet in de lucht 

    Bij het serveren mag de bal de rand van het net raken, maar bij alle volgende passes mag de bal het net niet raken, geen enkel deel ervan. Na het serveren van de bal mag het ontvangende team de bal meteen terug spelen als ze dat willen. Kiezen ze hier niet voor, dan moeten beide teams eerst drie contactmomenten met de bal hebben voordat deze weer over het net mag: ontvangst, opstelling en aanval. Dit geldt dus alleen als een bal over het net is gespeeld en niet net is geserveerd. Dezelfde speler mag de bal niet twee keer achter elkaar aanraken. Er mag dus niet met de bal gegoocheld worden. Bij footvolley mogen atleten alle lichaamsdelen gebruiken, behalve de handen en de armen. Raakt een speler de bal met de hand aan, dan krijgt de tegenpartij een punt. Tijdens een rally mogen speler het net niet aanraken met hun lichaam. Gebeurd dat wel, dan krijgt de tegenstander ook een punt.

    Punten scoren

    Spelers kunnen alleen een punt scoren door te zorgen dat de bal de grond raakt aan de kant van de tegenstander binnen of op de lijnen. Een team krijgt ook een punt als de tegenpartij het niet voor elkaar krijgt om de bal in maximaal 3 aanrakingen weer terug over het net te spelen. Wanneer een speler een aanvalsschop doet, moet de bal tussen de antennes op de bovenkant van het net gaan. Raakt de bal de antenne op het net, dan gaat er een punt naar de tegenstanders. De punten worden geteld volgens het rally puntensysteem. Dit houdt in dat ieder team in een rally een punt kan scoren, ongeacht of ze wel of niet aan service zijn. Spelers kunnen niet alleen op eigen prestaties scoren, maar ook op fouten van de tegenpartij.

    Wisselen 

    Bij footvolley wisselen de teams van kant wanneer er 6 punten zijn gescoord in totaal, maakt niet uit door welk team. In een set van 18 punten zullen teams dus drie keer van kant wisselen. Spelen teams een set van 15 punten, dan wisselen ze van kant per 5 gescoorde punten. Teams wisselen dus altijd drie keer van kant. Bij footvolley wordt veel vaker van kant gewisseld dan de meeste balsporten. Dit komt doordat de sport buiten wordt gespeeld en er dus veel externe factoren zijn die de speelvaardigheid van de spelers kunnen beïnvloeden. Door vaak te wisselen, kan geen van de teams profiteren de wind of de zon en het zonlicht.

    Officiële regels van footvolley downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van footvolley? Via deze button kun je de officiële regels downloaden (Engels).

    Officiële footvolley regels downloaden →

    Hoe speel je footvolley?

    Wil jij graag zelf footvolley gaan spelen? Dan hoef je niet per se in de buurt van het strand te wonen hoor. In principe kan iedereen starten met footvolley. Als je al ervaring hebt met voetbal of volleybal, is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar het is zeker geen vereiste. Uiteindelijk is het belangrijk dat je vooral genoeg oefent, alleen en samen met je teamgenoot of teamgenoten, afhankelijk van het niveau waarop je speelt. Maar hoe begin je nu met het spelen van footvolley? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Oefen zelf alvast de basis

      Voordat je in een team gaat oefenen en spelen, kan het fijn zijn om zelf alvast de basistechnieken van footvolley door te nemen en te oefenen. Je kunt op de website van de Nederlandse Footvolley Bond instructievideo’s vinden voor het uitoefenen van de verschillende technieken.

    2. Sluit je aan bij een vereniging

      Begin je al goed bekend te worden met de basis van footvolley door het oefenen? Dan kun jij je aan gaan melden bij een vereniging en zo in een team terecht komen. Weet je niet zeker of er een vereniging bij jou in de buurt zit? Via de Nederlandse Footvolley Bond kun je erachter komen welke verenigingen er in jouw omgeving te vinden zijn.

    3. Train en speel met je team

      Als je eenmaal in een team zit, is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk samen te trainen. Hierdoor krijg je een goede groepsdynamiek en zul je tijdens wedstrijden beter op elkaar in kunnen spelen. De volgende stap is dan uiteraard om mee te gaan doen aan wedstrijden!

    Benodigdheden om footvolley te spelen 

    Wat heb je nodig om footvolley te spelen:

    • Volleybal

    • Net op 2,20 meter hoogte 

    • Zandveld van 8 bij 16 meter 

    • Footvolley kleding 

    • Eventueel enkelsokjes

    Veelgestelde vragen bij footvolley

    Wat zijn de regels van footvolley?

    Footvolley is vergelijkbaar met beachvolleybal, maar dan mag je de bal alleen maar schoppen en niet met de handen of armen aanraken.

    Met hoeveel spelers speel je footvolley?

    Normaal gesproken speel je footvolley met twee spelers per team, maar in lagere niveaus wordt er ook gespeeld met teams van drie of vier spelers.

    Waar is footvolley ontstaan?

    Footvolley is ontstaan op Copacabana Beach in Rio de Janeiro. De reden van het ontstaan zou zijn dat voetbal verboden was op de stranden.