Regels om fierljeppen te spelen
Fierljeppen, ook wel polsstokverspringen genoemd, is een oer-Hollandse sport die ontstaan is in Friesland. Een atleet probeert bij deze sport met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot af te leggen. Het is echt een traditioneel Friese sport. Het maken van een sprong bestaat uit drie onderdelen die er samen toe moeten leiden dat je een grote afstand af kunt leggen. Een sprong begint met het maken van een korte, felle sprint van ongeveer 30 meter naar de polsstok, gevolgd door een goede sprong naar de stok, de insprong, het klimmen naar de top van de stok en uiteindelijk de uitsprong in het zandbed aan de andere kant van de sloot. Ben je benieuwd naar de officiële regels van het fierljeppen? Op deze pagina vertellen we je alles over deze Friese sport, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdbeleid!
Officiële fierljeppen regels downloaden →Uitleg over fierljeppen:
Geschiedenis van fierljeppen
In de waterrijke gebieden van ons land gebruikt men al zeker duizend jaar polsstokken om sloten over te steken. Al in het jaar 1498 gebruikten Friese soldaten speren die ze ook als polsstokken gebruikten als dat nodig was. Ook in de 16e en 17e eeuw spreken bronnen over de springstok die werd gebruikt in de oorlogsvoering. De Spaanse historicus Bernardino de Mendoza beschreef dit in zijn memoire over de Tachtigjarige Oorlog. Het duurde niet lang voordat de polsstok ook in werd gezet voor competities in Nederland. De winnaar was degene die in staat was om het verst over een sloot te springen met behulp van de polsstok. Het fierljeppen in wedstrijdverband werd als eerste in Friesland gedaan, al vanaf de jaren 20. In het jaar 1960 werd de Polsstok Bond Holland opgericht. Om het fierljeppen in Nederland te behouden, bevorderen en in goede banen te leiden werd in het jaar 1991 De Nederlandse Fierljepbond opgericht. Deze bond doet ook haar best om de sport in het buitenland meer bekendheid te geven.
Welke regels zijn er bij fierljeppen?
De basisregels
De belangrijkste basisregels van het fierljeppen luiden als volgt:
Iedere springer heeft in de voorronde recht op twee sprongen
Om een derde sprong te mogen maken moeten alle springers van de schans binnen de geldende tijdslimiet 2 sprongen hebben gemaakt
De tijdslimiet voor een wedstrijd zonder finale is 6 kwartier en voor een wedstrijd met finale is dat 5 kwartier
Regels rondom afstanden
De winnaar bepalen
De springer met de grootste totaalafstand in het betreffende klassement aan het einde van een competitie is de klassenmentsleider. Bij een gelijke totale afstand wordt er gekeken naar de reserve afstand om te bepalen wie de klassementsleider wordt. De reserve afstand is de eerstvolgende afstand na de afstanden die meetellen voor het betreffende klassement.
Wedstrijden in fierljeppen
In Nederland worden officiële wedstrijden georganiseerd door de Polsstokbond Holland. Zij vertegenwoordigen een groep van zo’n 600 actieve atleten in Nederland. De overkoepelende sportbond, de Nederlandse Fierljepbond, organiseert jaarlijks de Nationale wedstrijden, de Tweekamp tussen Holland en Friesland en het Nederlands Kampioenschap.
Officiële regels van fierljeppen downloaden
Ben je benieuwd naar de officiële regels van het fierljeppen? Op de website van de Nederlandse Fierjepbond kun je het reglement downloaden! Of je downloadt ze meteen hier.
Hoe speel je fierljeppen?
Wil jij graag starten met fierljeppen? Aangezien het van oorsprong een Nederlandse sport is, is dit in ons land natuurlijk goed mogelijk. Er zijn echter niet veel verenigingen voor deze sport, want er zijn maar zo’n 600 actieve leden in het land. Mocht je echt lessen willen nemen, dan zul je waarschijnlijk in Friesland moeten zijn, of in ieder geval in het noorden van Nederland. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die willen starten met fierljeppen!
Lessen nemen
Er zijn een aantal plekken waar je lessen of clinics kunt volgen in het fierljeppen. Mocht je niet uit Friesland of het noorden van Nederland komen, dan zal dit echter niet bij jou in de buurt zijn. Vind je het niet erg om verder te reizen om de sport te beoefenen, dan is dat natuurlijk geen probleem.
Zomersport
Fierljeppen is echt een zomersport die doorgaans van mei tot en met september wordt beoefend. Om ook in het najaar en in de winter fit te blijven, is het belangrijk om ook een andere sport te beoefenen waarmee jij jouw spierkracht en conditie op peil houdt.
Fierljeppen in België
In België is het fierljeppen ook steeds populairder geworden, wat betekent dat er in dit land ook wel eens lessen en cursussen worden gehouden. Mocht je in het zuiden van Nederland wonen, dan is dit waarschijnlijk gunstiger dan Friesland!
Benodigdheden om te fierljeppen
Wat heb je nodig om fierljeppen uit te oefenen:
Polsstok
Goede schoenen
Goede sportkleding
Schans
Een goede sloot
Zandbed
Drainage
Veelgestelde vragen bij fierljeppen
Wat zijn de regels van fierljeppen?
Iedere springer heeft per sprong maximaal 2 minuten en 30 seconden de tijd en de tijdmeting stopt zodra de springer de schans heeft verlaten. Iedere springer mag zeker twee keer springen, vaak zelfs drie keer.
Waar kun je fierljeppen?
Als je graag wil fierljeppen, kun je dit het beste echt in Friesland doen. Hier kun je zelfs les nemen en clinics volgen als je wil.
Hoe lang is een stok bij fierljeppen?
De professionele beoefenaars springen met een stok van 15 meter lang.