Spelregels bij curling
Curling is een sport die in eerste instantie nogal onbekend was in Nederland, maar dat begint te veranderen. Het Nederlandse curling team had zich zelfs bijna gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen in 2018. Curling is een spel waarbij precisie erg belangrijk is. Er moet goed samengewerkt worden door het team om de worpen die worden gedaan positief te beïnvloeden. Spelers schuiven stenen op een ijslaag naar een doelgebied dat is verdeeld in vier cirkels. Twee teams van vier spelers spelen tegen elkaar en schuiven de granieten stenen richting een cirkelvormig doelwit op het ijs. Ieder team heeft acht stenen en iedere speler speelt er twee. Het doel is om de hoogste score te krijgen en dit doe je door zoveel mogelijk stenen dicht bij de doelcirkel te schuiven. Een beetje vergelijkbaar met Jeu de Boules dus. Een spel bestaat meestal uit 8 tot 10 rondes, na iedere ronde worden de stenen teruggehaald en wordt de score berekend.
Officiële curling regels downloaden →Uitleg over curling:
Geschiedenis van curling
Er is bewijs dat curling in het begin van de 16e eeuw al bestond in Schotland. Er is namelijk een curlingsteen gevonden met de datum 1511 erop. Deze steen werd gevonden bij het leegmaken van een oude vijver in Dunblane, Schotland. De oudste curlingsteen wordt nu bewaard in een museum in Stirling. De eerste keer dat het woord curling verscheen in druk was in 1620 in Perth, in het voorwoord en de verzen van een gedicht van Henry Adamson. De sport stond, en staat vandaag de dag nog steeds, bekend als ‘het brullende spel’ in Schotland, vanwege het geluid dat de stenen maken als je ze over het oppervlak schuift. Het woord ‘curling’ komt voort uit het Schotse woord ‘curl’, dat de beweging van de steen beschrijft. De eerste curling club werd formeel opgericht in 1716, deze club bestaat nog steeds.
De eerste officiële regels voor curling werden opgesteld in 1838 door de Royal Caledonian Curling Club. In het begin werden er voor curling gewoon stenen met een platte bodem gebruikt uit rivieren of velden. Sommige stenen hadden wel gaten voor de vinger en de duim, een beetje vergelijkbaar met een bowlingbal. De sport werd vaak beoefent op bevroren rivieren, maar later werden er in Schotse steden speciale banen voor aangelegd. Vandaag de dag is curling vooral populair in Canada, waar het gekomen is met Schotse emigranten. Sinds de Winterspelen van 1998 is curling een Olympische sport.
Welke regels zijn er bij curling?
Startveld
Het startveld is de beginpositie vanuit waar de spelers de stenen schuiven. De speler die aan de beurt is moet met beide voeten binnen de lijnen blijven op het moment dat de steen vertrekt. De scheidsrechter moet hier op letten. Mocht hij een overtreding vaststellen, dan is de steen ongeldig en gaat deze uit het spel. Daarnaast mag er maar met 1 been afgezet worden, dus geen buikschuivers. Gebeurt dit wel, dan wordt de geworpen steen uit het spel gehaald. De lijn die in de richting van de cirkels loopt en verbonden is met het startveld, functioneert alleen om de speler te helpen de richting te bepalen.
Puntentelling
Enkel het team dat een steen het dichtst bij de roos krijgt, kan punten scoren in een potje. Er is dus ieder potje een team dat punten krijgt en een team dat geen punten krijgt. Ieder team speelt met drie stenen per potje. Iedere eerste steen het dichtst bij de roos is drie punten waard, iedere andere steen die dichterbij ligt dan de meest dichtbijzijnde steen van de tegenpartij is 1 punt waard. In totaal kan een team per potje dus 5 punten scoren. De score wordt pas bepaald nadat alle stenen geworpen zijn.
Levering (gooien)
De levering of het gooien bij curling is het proces waarbij een steen over het laken wordt geschoven. De spelers gooien en vegen om de beurt, met uitzondering van de skip. De skip is de aanvoerder van het team, hij of zij bepaalt de gewenste steen plaatsing en het vereiste gewicht, de draai en de lijn waarmee de steen daar kan stoppen. De plaatsing wordt beïnvloed door de tactiek waar de teams voor kiezen op dit punt in het spel. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen, blokkeren of tikken van een andere gespeelde steen. Het gewicht van de steen staat voor de snelheid, die afhangt van de been aandrijving van de levering in plaats van de arm. De draai of krul is de rotatie van de steen, waardoor hij geen rechte lijn maakt. De lijn is de richting van de worp, waarbij het effect van de beurt wordt genegeerd. Voordat de steen af wordt geleverd, vegen andere spelers het loopvlak van de steen schoon en indien nodig het pad over het ijs.
Vegen
De vegers van de partij die aan het werpen is, mogen ten alle tijden op iedere plaats van het veld vegen. De tegenpartij mag pas gaan vegen als de steen die geworpen is, zich in het huis bevindt. Zij mogen de vegers van de werpende partij echter niet hinderen. Teams mogen hun eigen stenen niet met de voet of bezem aanraken, want dan wordt die steen uit het spel gehaald. Wordt een steen met de voet of met een bezem aangeraakt door de tegenpartij, dan is het aan de scheidsrechter om te bepalen waar de steen terecht zou zijn gekomen als hij niet was geraakt. Bij twijfel kan de scheidsrechter vragen om de steen opnieuw te werpen. Om herhaling te voorkomen mag de tegenpartij bij deze worp niet vegen.
Curlingblad (speeloppervlak)
Het curlingblad is het speelveld waarop curling wordt gespeeld. Dit wordt bepaald door de World Curling Federation Rules of Curling. Het speeloppervlak voor curling is een rechthoekig gebied van ijs, dat van tevoren zo vlak mogelijk wordt gemaakt. Het veld is over het algemeen zo’n 45-46 bij 4,4-5 meter. De kortere randen van het blad heten de achterborden. Dankzij de langwerpige vorm van het speelveld kunnen er meerdere vellen neer worden gelegd en dus meer potjes curling tegelijkertijd gespeeld worden.
Officiële regels bij curling (WCF) downloaden
Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van curling? Op de website van de WCF kun je de regels downloaden! Of je downloadt ze hier.
Hoe speel je curling?
Curling is in Nederland niet zo groot als in Canada of Schotland, maar de sport wordt wel steeds populairder. Het is echt een precisiespel, waarbij je goed moet kunnen mikken en iedere kleine beweging die je maakt effect kan hebben op hoe de steen zich draait als je hem hebt geworpen. Er zijn dus al een aantal basisvaardigheden waar je aan kunt werken voordat je begint met curlen. Denk aan precisie, geduld en controle over je lichaam. Ook concentratie is niet onbelangrijk. Curling wordt gespeeld met ronde, granieten stenen met een omvang van maximaal 91,44 centimeter en met een gewicht van minimaal 17,24 kilogram en maximaal 19,96 kilogram. Wil jij beginnen met het beoefenen van curling? Sluit je dan aan bij een officiële club. Op de website van de Nederlandse Curling Bond kun je alle officiële clubs in Nederland vinden. Er is er vast wel een bij jou in de buurt!
Sluit je aan bij een club
Bij een club kun je onder begeleiding leren curlen en wordt je meteen in een passend team gezet op basis van je leeftijd en je niveau. Er bestaan een aantal officiële curling clubs in Nederland, die je allemaal kunt vinden op de website van de Nederlandse Curling Bond.
De juiste uitrusting bij elkaar krijgen
In principe heb je zelf niet veel nodig om curling te kunnen gaan spelen, aangezien de meeste voorwerpen die ingezet worden voor de sport eigendom zijn van de teams. Wat in ieder geval fijn is om zelf te hebben, zijn goede schoenen met profiel, zodat je niet snel uit kunt glijden en fijne handschoenen.
Leer de regels van curling kennen
Als je al wat kennis hebt van de regels van curling voordat je echt met de sport begint, heb je al een voorsprong. Je zult in het begin minder tijd nodig hebben om alles op te pakken en je weet al een beetje wat wel en niet is toegestaan.
Terminologie
Hogline: Een hogline is een lijn die zo’n 10 meter van iedere hack wordt gezet. Op ieder veld bevinden zich twee hoglines. Vanuit de ene hogline worden de stenen geworpen. De tweede hogline is een soort grens, als de geworpen steen hier niet helemaal overheen komt, wordt deze uit het spel gehaald. Mocht een speler over de eerste hogline heen komen voordat hij of zij de steen loslaat, dan is dit een hogline overtreding en wordt de steen ook uit het spel gehaald.
Curling sheet (curlingbaan): Dit is de baan waarop de sport wordt beoefend.
Hammer: De Hammer is de laatste steen die bij ieder potje wordt geworpen.
Vrije bewakingszone: Dit is een vrij nieuwe regel binnen het curlen. De vrije bewakingszone is het gebied van de kruldoek tussen varkenslijn en de teelijn, met uitzondering van het huis.
Bewakingsschoten: Dit is een schot om te zorgen dat jouw steen niet weg wordt getikt.
Steen verbranden: De term een ‘steen verbranden’, houdt in dat een speler een curling steen aanraakt met de voet of bezem. In dit geval telt deze steen niet meer mee voor dat potje.
Trekkingen (Draw-shots)
raises , come-around en freeze shots.
Afhalen
schil , hit-and-roll en dubbele schoten
Benodigdheden om curling te spelen
Wat heb je nodig om curling uit te oefenen:
Curling steen (rots)
Krullend vel
Curling bezem (krulbezem of borstel)
Schoenen
Curlingbroek
Stopwatch
Krullende handschoenen en wanten
Veelgestelde vragen bij curling
Is curling een olympische wintersport?
Jazeker, al sinds 1998 wordt curling bij de Olympische Winterspelen gespeeld.
Wat is de skip bij curling?
De skip bij curling is de aanvoerder van het team. Hij zorgt dat de bezem op het ijs blijft.
Is curling populair in Nederland?
Curling is in Nederland nog erg klein, één van de kleinste sporten van het land zelfs. Toch zijn er wel officiële curling clubs.
Waarom vegen bij curling?
Het vegen bij curling kan er in sommige gevallen voor zorgen dat een steen wel drie meter verder komt.