Bowling spelregels

Bowling is in Nederland natuurlijk een erg populaire en grote sport, met name op recreatief gebied. Het doel van het spel is om alle tien de kegels die in een piramidevorm staan opgesteld, met een bowlingbal om te kegelen. Bowling is ontstaan uit de veel oudere balsport kegelen, maar heeft heel andere regels en een andere puntentelling. De regels van bowling zijn wat simpeler en de baan is recht, in plaats van dat hij steeds smaller wordt. Ben je benieuwd naar alle regels rondom de sport bowling? Op deze pagina vertellen we je alles over de geschiedenis, de regels en de benodigdheden van de sport bowlen!

Officiële bowling regels downloaden →

Uitleg over bowling:

    Bowlingbal rolt naar de kegels

    Geschiedenis van bowling 

    De geschiedenis van het bowlen loopt terug tot in het stenen tijdperk. Het eerste bewijs van het bestaan van het spel werd ontdekt in de jaren 30 door een Britse antropoloog Sir Flinders Petrie en zijn team van archeologen in Egypte. Hij ontdekte een collectie aan voorwerpen in het graf van een kind. Het bleek om een primitieve vorm van bowlen te gaan. Andere historici beweren echter dat de sport pas in 300 voor Christus is ontstaan in Duitsland, als onderdeel van een religieuze ceremonie. Bowlen werd gebruikt als test of iemand een zonde had begaan. In Engeland begon men rond het jaar 1100 met bowlen en in Amerika in de koloniale tijd. De eerste bowlingballen kwamen uit Amerika en waren gemaakt van hout. Eikenhout was het meest gebruikte materiaal. Vanaf het jaar 1906 kwamen er ballen van hard rubber in plaats van hout, die de standaard bleven tot de jaren 60/70. Hierna werden plastic ballen en ballen van polyester steeds bekender. Dit was een grote revolutie voor de sport die hem een stuk toegankelijker maakte.

    Vrienden zijn aan het bowlen in de bowlingzaal

    Welke regels zijn er bij bowling?

    De puntentelling

    De puntentelling bij bowlen gaat eigenlijk voortaan overal automatisch, dus je hoeft zelf niet meer te rekenen. Toch is het handig om te weten hoe de puntentelling bij bowling gaat. Je kunt de volgende dingen gooien bij bowling: 

    • Een strike: Voor een strike krijg je tien punten. Als je een strike gooit, gooi je alle kegels in één worp om. Naast de tien punten die je ontvangt, worden de eerste twee volgende beurten hier als bonus bij opgeteld. Deze punten tellen pas weer mee in de volgende beurt, aangezien alle kegels om zijn. Gooi je in de beurt na de strike een ‘open frame’, bijvoorbeeld door eerst 3 en dan 6 pins om te gooien, heb je in frame 1 een bonus score van 9 punten. Dan heb je dus in totaal 19 punten behaald met de strike. Gooi je na de strike weer een strike, dan vindt de tweede bonus gooi pas plaats in het derde frame. Gooi je daar ook nog een strike, dan krijg je de maximale score van 30 punten toegekend. 

    • Een spare: Gooi je een spare, dan krijg je ook tien punten in totaal in die beurt. Daarnaast krijg je 1 keer extra bonuspunten uit de volgende beurt. Na een spare kun je maximaal 20 punten krijgen als je in de beurt na de strike weer alles in één keer omgooit. 

    • Een open frame: Een open frame betekent dat je niet alle kegels om hebt gegooid na twee beurten. In dit geval krijg je één punt per omgegooide kegel en krijg je geen bonuspunten. 

    • De maximale score: De maximale score die je per 10 frames kunt halen bij bowlen is 300 punten. Dit zou betekenen dat je alleen maar strikes gooit, dus 12 strikes achter elkaar, 10 frames en 2 extra worpen na het 1e frame. 

    Het spelverloop 

    Een bowlingpartij bestaat uit tien beurten ofwel frames per speler. Per frame krijgt iedere speler twee beurten om zo veel mogelijk kegels om te gooien. Iedere kegel die je omgooit is 1 punt waard, maar als je een strike of spare haalt kun je bonuspunten verdienen. Als je bij de eerste worp alle kegels om hebt, en dus een strike gooit, is je eerste beurt voorbij. Heb je alle kegels in twee worpen omgegooid, dan heb je een spare, ook als je bij de eerste worp niets omgooit en bij de tweede worp alle 10 de kegels. Het is dan geen strike, maar een spare. Gooi je in het 10e frame een spare, dan krijg je nog een extra worp om de bonuspunten te behalen. Gooi je in het 10e frame een strike, dan krijg je nog twee extra beurten. Degene die de meeste punten heeft na alle 10 de frames, heeft gewonnen.

    Toernooien 

    Bowling wordt in Nederland vooral recreatief beoefend, maar er vinden ook toernooien plaats. Er zijn een aantal verschillende toernooivormen die men kan toepassen. Vanuit de Nederlandse Bowling Federatie kennen we de volgende vormen: 

    • Het D-toernooi: Een huistoernooi, waar alleen spelers van de eigen vereniging aan mee mogen doen. 

    • Het C-toernooi: Dit zijn de (open) handicap toernooien. 

    • Het B-toernooi: Dit zijn toernooien zonder handicap en voor de serieuzere bowlers. Deze toernooien gaan vaak gepaard met leuk prijzengeld. 

    • Het A-toernooi: Dit zijn de toernooien met een internationaal karakter. In Nederland hebben we het A toernooi het Bronzen Schietspoel Toernooi in Tilburg. Dit toernooi is een onderdeel van de Europese Bowling Tour. 

    Officiële regels van bowling downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van bowling? Hier vind je het officiële sportreglement bowlen van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF).

    Officiële bowling regels downloaden →

    Hoe speel je bowling?

    In Nederland wordt bowling voornamelijk recreatief beoefend, wat op veel plekken in iedere stad wel mogelijk is. Wil jij graag aan de slag met bowling? Dan kun je in ieder geval makkelijk op recreatieve wijze een start maken. Door heel Nederland zijn bowlingbanen te vinden waar je tegen betaling één uur of meerdere uren kunt bowlen. Het is een erg leuke activiteit om met je familie of vrienden te ondernemen en je kunt ook meteen oefenen. Wil je wat professioneler aan de slag met bowling? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Veel oefenen

      Om professioneel met bowling aan de slag te kunnen, moet je erg goed zijn in de sport. Door te beginnen met het recreatief beoefenen van bowling, kun je veel oefenen en steeds beter worden. Het is een laagdrempelige manier om de vaardigheden die belangrijk zijn voor het bowlen te trainen.

    2. Meld je aan bij de NBF

      Heb je genoeg geoefend en wil je serieus aan de slag met bowling? Meld je dan aan bij de Nederlandse Bowling Federatie. Via deze vereniging kun jij je makkelijker aansluiten bij clubs bij jou in de buurt en kun je opleidingen volgen in het bowlen. Er zijn beginners opleidingen en sporttechnische opleidingen waar je enorm veel kunt leren. Dit is erg belangrijk als je professioneel wil gaan bowlen.

    3. Meedoen aan bowling toernooien

      Uiteindelijk is je doel natuurlijk om deel te gaan nemen aan toernooien. Je begint dan bij de D-toernooien binnen je eigen vereniging en groeit langzaam door naar de hogere categorieën.

    Benodigdheden om te bowlen 

    Wat heb je nodig om bowling uit te oefenen:

    • Bowlingbaan

    • Bowlingballen

    • Kegels 

    • Bowlingschoenen 

    • Scorebord

    Man heeft een blauwe bowlingbal vast

    Veelgestelde vragen bij bowling

    Hoeveel kost een uur bowlen?

    Een uur bowlen kost gemiddeld 30 euro per baan, afhankelijk van welke dag je gaat en bij welke bowlingbaan je wil gaan bowlen.

    Met hoeveel mensen kun je op 1 baan bowlen?

    Het is verstandig om maximaal met 6 personen op één baan te bowlen, omdat het anders wel erg lang duurt voordat je aan de beurt bent.

    Wat zijn de spelregels van bowling?

    Het spel bestaat uit 10 frames, per frame krijgt iedere speler twee beurten om alle kegels te proberen om te gooien. Wie na die 10 frames de meeste punten heeft, wint.