Regels bij biljarten en snooker
Over het algemeen wordt biljart vooral gezien als een spel dat leuk is om in de kroeg te spelen. Toch vereist het meer inzicht en techniek dan je misschien zou verwachten. De sport wordt ook veel op professioneel niveau gespeeld en dan kom je niet ver met enkel kroeg ervaring. Er bestaan verschillende vormen van biljart. Voor het begin van het spel wordt er bepaald wie er mag beginnen met slaan. Dit wordt in de kroeg vaak gedaan door middel van een coin toss, maar tijdens wedstrijden wordt dit op een andere manier gedaan. Beide spelers stoten hun bal vanaf de eigen kant via de korte band aan de andere zijde in een rechte lijn zo dicht mogelijk bij de korte band aan hun eigen zijde zonder die te raken. Degene die wint mag bepalen of hij of zij zelf wil afstoten of dat de andere speler mag beginnen. De meest bekende varianten van de sport zijn biljart, pool en snooker. Al deze varianten hebben hun eigen regels en eigen spelverloop.
Officiële biljart regels downloaden →Officiële snooker regels downloaden →Uitleg over biljarten en snooker:
Geschiedenis van biljart
De oorsprong van de sport is nogal onzeker, maar het lijkt erop dat het begon met een croquet-achtig spel dat in de Middeleeuwen werd gespeeld door de Franse adel. Pas vanaf de 15e eeuw werd de sport binnenshuis op een tafel gespeeld. Het was echter nog niet hetzelfde spel als de variant die we vandaag de dag kennen. De tafels van toen waren soms van steen en hadden slechts één gat, dat zat in het midden van de tafel. Andere tafels hadden dan weer geen gaten, maar juist obstakels. De keu die men gebruikte leek eigenlijk meer op een golfclub, de ballen werden er ook mee geduwd in plaats van gestoten.
Biljart was echt een sport voor de elite. Het was vooral populair aan het Franse hof, de eerst bekende biljarttafels waren in het bezit van koning Lodewijk XI. Hij liet deze tafels speciaal maken door de hoftimmerman, om de schade in zijn huis te beperken, aangezien de ballen nogal lomp konden zijn. De ivoren ballen konden bijna geluidloos over de nieuwe tafel rollen. Dankzij het ontstaan van de tafels werd de sport een stuk toegankelijker. Uiteindelijk kwam de sport ook naar het gewone volk en ontstonden er allerlei varianten op het originele spel. Pool en snooker waren er hier twee van. Ook de ballen die voor biljart werden gebruikt maakten nogal wat veranderingen door over de jaren. In de loop van de geschiedenis werden er een hoop verschillende materialen gebruikt voor het maken van biljartballen. Ivoor was erg populair, maar in verband met dierenwelzijn was het op een gegeven moment niet meer toegestaan om biljartballen te maken van dit materiaal. Vandaag de dag worden de meeste biljartballen gemaakt van fenolhars, wat erg geschikt is gebleken.
Spelvarianten/biljartsystemen
Carambolebiljart
Carambolebiljart is in feite gewoon de standaard vorm van biljart. Dit is een spel zonder het gebruik van pockets en het wordt met slechts drie ballen gespeeld. Iedere speler heeft een witte bal en daarnaast is er een rode bal in het spel. Het komt wel eens voor dat één van de witte ballen wordt vervangen door een gele bal, om verwarring te voorkomen. Er bestaan ook binnen het carambolebiljart nog verschillende vormen van het spel:
Libre biljart: De bedoeling is om met de speelbal allebei de andere ballen te raken, en dat in één stoot. Lukt dit, dan is er sprake van een carambole en is de speler nogmaals aan de beurt. Lukt het de speler niet, dan is de tegenstander aan de beurt. Aan het begin van het spel beslis je voor hoeveel caramboles je speelt. De speler die het eerst zijn of haar aangegeven aantal caramboles bereikt, wint het spel.
Bandstoten
Driebanden: Driebanden is een andere vorm van biljart die door de jaren heen erg populair is geworden. In principe gebruikt deze variant dezelfde regels als carambolebiljart. Toch is deze vorm een stuk lastiger, aangezien de speelbal minimaal drie banden moet hebben geraakt voordat de laatste bal wordt geraakt en de carambole compleet is.
Kader
Honderden (4 ballen)
Spel met zes ballen
Het kurkspel (met dobbelstenen)
Poolbiljart
Poolen is een variant op het standaard biljart dat al redelijk snel is ontstaan. De sport wordt op een ander type tafel gespeeld, met een pocket in iedere hoek en in het midden van de twee lange zijden. Een standaard set van poolballen is genummerd van het nummer 1 tot en met nummer 15. De helft van de ballen hebben maar één kleur, deze ballen worden de solids genoemd. De achtste bal is een zwarte bal. De andere helft van de ballen, nummers 9 tot en met 15, hebben witte zijkanten en een gekleurde band. Dit worden de halve ballen of stripes genoemd. De ene speler probeert alle solids in de pockets te krijgen en de andere speler alle stripes. Dit wordt bepaald door degene die als eerst een bal in een pocket krijgt. Is dit een solid? Dan speelt deze speler dat potje op de solids. Wanneer een speler alle ballen van zijn of haar soort in de pockets heeft gekregen, volgt alleen de 8-bal nog en dan heeft hij of zij gewonnen. De 8-bal moet in de pocket tegenover de pocket waar de laatste solid of stripe in is gegaan worden gestoot. Van pool zijn er ook weer verschillende varianten ontstaan:
8-ball
9-ball
10 - Ball
One Pocket
Pooker
straight pool ofwel 14.1
Snooker
Snooker wordt net als pool gespeeld op een tafel met zes pockets. Deze variant van biljart speel je met 22 ballen, waaronder een witte stootbal, een gele bal (2 punten) , een groene bal (3 punten), een bruine bal (4 punten), en blauwe bal (5 punten), een roze bal (6 punten), een zwarte bal (7 punten) en 15 rode ballen (ieder 1 punt). Snooker is een van de meest ingewikkelde varianten van biljart, door de vele verschillende ballen die in het spel zijn. De bedoeling van het spel is dat je zo veel mogelijk punten scoort, wat je op twee manieren kunt doen. Je krijgt punten door zelf te scoren, maar ook als je tegenstander een fout maakt. Om het spel te beginnen moet je een rode bal putten. Wanneer dat lukt, mag je een gekleurde bal naar keuze proberen te scoren. Lukt dit, dan moet je weer verder met een rode bal, zo gaat het de hele tijd door. Nadat alle rode ballen weg zijn gespeeld, mag de speler die aan de beurt is nog een willekeurige gekleurde bal spelen, maar daarna moet er een vaste volgorde aan worden gehouden. Die volgorde is: geel, groen, bruin, blauw, roze, zwart.
Kegelbiljarten
Kegelbiljart is met name populair in Argentinië, Italië en Duitsland, waar het een traditie is die al zo’n 150 jaar staat. In Duitsland wordt het vooral gespeeld is Saksen en Brandenburg. De combinatie van biljart en een kegelspel is ontstaan rond 1840. Het is een van de jongste biljartspellen van tegenwoordig. De eerste kampioenschappen in kegelbiljart vonden plaats in het jaar 1881 in Wenen. Het is de enige discipline binnen het biljart waarin je de rode bal aan mag raken met de keu.
Golfbiljarten
Golfbiljart wordt ook wel tapbiljart genoemd en kan in een paar simpele stappen worden gespeeld. Het begint met de openingsstoot, die gespeeld wordt met de bal die voor het eigen doel van de speler ligt. Beide spelers stoten de bal gelijktijdig tegen de linkerband in een hoek van 120 graden. De speler die de bal het dichtst bij het doel van de tegenstander krijgt, mag het spel beginnen. Iedere speler speelt met vijf ballen in dezelfde kleur. Het doel van het spel is om als eerste al jouw ballen in het doel van de tegenstander te krijgen. Er zijn een aantal regels waar je rekening mee dient te houden bij golfbiljart:
Je moet tijdens het stoten minstens 1 voet aan de grond houden.
Je mag alleen je eigen ballen stoten.
Je mag nooit rechtstreeks op een bal van je eigen kleur mikken. Dit moet via een band, tap of een bal van de tegenstander gebeuren.
Je mag de bal niet in je eigen doel spelen.
Als je een andere bal dan de bal die je gaat stoten beroert, is dit een fout en wordt het een toucher genoemd.
Fouten op deze regels zorgen ervoor dat je een beurt verliest. Wanneer er een fout wordt gemaakt, wordt de speelbal op een strafpunt gelegd. De eerste strafposities vind je aan de tappen van het eigen doel. Zijn die bezet, dan wordt de bal achter de middelste tappen aan de eigen kant gelegd. Zijn alle posities bezet, dan gaat de bal in ‘den bos’.
Andere spelvarianten
CoBiCa (2 tot 6 spelers)
7-ball
10-ball
One Pocket
Lottery Pool (2 tot 7 spelers)
Colorplay ook wel one-2-one (maximaal 7 spelers)
Welke regels zijn er bij carambolebiljart?
Beginopstelling (aquit)
Je begint met het opstellen van het spel. Iedere speler heeft een keu nodig. Biljartkeu's zijn korter dan de keus die men bij pool of snooker gebruikt. Daarnaast heb je drie ballen nodig, een witte speelbal, een witte speelbal met een zwarte vlek erop en een objectbal, die meestal rood is. In sommige gevallen wordt de witte bal met de zwarte vlek verwisseld voor een gele bal, zodat hij beter uit elkaar te houden is met de witte speelbal. De persoon die de lag wint, mag kiezen of hij of zij de witte bal of de witte bal met de stip wil. De objectbal plaats je op de voetvlek. Dat is de punt van de driehoek die je bij pool gebruikt. De speelbal van de tegenstander plaats je op de hoofdplaats.
Puntentelling
Bij carambolebiljart kunnen spelers op verschillende manieren punten scoren:
Een Kanon: De speelbal wordt gekaatst zodat hij de rode en andere speelbal in hetzelfde schot raakt. Hiermee scoor je twee punten.
Een pot: Wanneer de rode bal wordt geraakt door de speelbal van de speler, waarna de rode bal een pocket in gaat. Hiermee scoort een speler drie punten.
In-uit: Wanneer een speler de speelbal raakt, een andere bal raakt en dan een pocket binnen gaat. Hiermee scoort een speler drie punten als de rode bal als eerste wordt geraakt en twee punten als de speelbal het eerste wordt geraakt.
Per opname kunnen combinaties van de bovenstaande manieren worden gespeeld, met een maximum van tien punten per opname.
Spelers & uitrusting
Engels biljart kan 1 tegen 1 of als dubbelspel worden gespeeld. De 1 tegen 1 variant is het meest populair. De tafel waarop het spel wordt gespeeld heeft exact dezelfde afmetingen als een snookertafel, namelijk 3569 mm x 1778 mm. Op veel plekken worden beiden spellen op dezelfde tafels gespeeld. Er worden drie ballen gebruikt, een rode, een gele en een witte. Iedere bal moet 52,5 mm groot zijn. Iedere speler heeft een keu die gemaakt kan zijn over hout of glasvezel en die gebruiken ze voor het stoten van ballen. Ten slotte heb je nog een stuk krijt nodig.
Welke regels zijn er bij Poolbiljart?
Beginopstelling
De speler die begint met stoten, moet de witte stootbal van achter de hoofdlijn op de klaargelegde ballen stoten. Dit wordt de breakstoot genoemd. Wanneer er met een breakshot meerdere ballen in gaan, moet de speler kiezen of hij of zij voor de ‘halve’ of ‘hele’ ballen wil spelen. Mist de speler de breakstoot, dan mag de tegenstander eerst kiezen. Wie welke ballen speelt wordt pas echt bepaald als een speler een bal in een pocket weet te stoten. Pas wanneer je alle ballen van je eigen kleur weg hebt gespeeld, mag je de zwarte 8-bal proberen te scoren.
Puntentelling
Je krijgt een punt voor iedere bal van je eigen soort (half of heel) die je weet te potten. Je wint het spel als je vervolgens de zwarte 8-bal weet te potten in de pocket tegenover de pocket waar je de laatste normale bal in hebt gekregen. Poolbiljart werkt met een call-shot, dat betekent dat spelers iedere keer moeten zeggen in welke pocket ze in bal willen stoten, voordat ze hun beurt beginnen.
Spelers & uitrusting
Biljart tafels die worden gebruikt voor pool vind je meestal in kroegen en sportcafé’s. Deze tafels beschikken altijd over zes pockets. Het reglement van officiële biljartverenigingen heeft vastgelegd dat de grootte van wedstrijdtafels op 8- en 9 ft ligt. Voor thuisgebruik of recreatieve faciliteiten zijn er ook tafels van andere afmetingen.
Welke regels zijn er bij Snooker?
Beginopstelling
De beginopstelling bij snooker is enigszins vergelijkbaar met die bij pool. De 22 ballen worden klaargelegd in een driehoek opstelling. Een witte bal, de speelbal, 15 rode ballen met de waarde van 1 punt en 6 gekleurde ballen waarvan de waarde tussen de 2 en 7 ligt.
Puntentelling
De puntentelling bij snooker is wel erg anders dan bij pool. Alle ballen hebben een eigen waarde: de rode ballen 1 punt, de gele bal 2 punten, de groene bal 3 punten, de bruine bal 4 punten, de blauwe bal 5 punten, de roze bal 6 punten en de zwarte bal 7 punten. Er is een specifieke volgorde die spelers aan moeten houden bij het potten van de ballen. Een speler begint altijd met het potten van een rode bal, daarna een gekleurde, dan weer een rode, enzovoorts. Wanneer een rode bal in een pocket wordt gespeeld, blijft deze daar liggen. Gekleurde ballen worden steeds weer uit de pockets gehaald en opnieuw in het spel gebracht. De winnaar is uiteraard de speler met de meeste punten aan het einde.
Spelers & uitrusting
Voor snooker worden tafels gebruikt van 3,50 meter bij 1,75 meter met ieder zes pockets. Dit zijn dus dezelfde tafels die gebruikt worden voor pool. Iedere speler gebruikt een keu van hout of glasvezel om de ballen te stoten.
Officiële spelregels biljarten en snooker downloaden
Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van biljart? Op deze website kun je de regels van biljarten en snooker downloaden. Dit zijn de officiële regels.
Officiële snooker spelregels (conform WPBSA en IBSF) downloaden
Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van snooker? Op de website van de WPBSA of IBSF kun je de regels downloaden!
Hoe speel je biljart?
Biljart wordt veel gespeeld in kroegen of op campings, het wordt vooral gezien als een recreatieve sport. Toch wordt de sport ook fanatiek op wedstrijdniveau gespeeld. Als je wil beginnen met het spelen van biljart of een variant van deze sport, zoals pool of snooker, is het natuurlijk laagdrempelig om hiermee te beginnen in een kroeg. Het is dan echter wel handig als je de regels en het verloop van een wedstrijd al een beetje kent, anders sta je waarschijnlijk een beetje voor paal. Er zijn ook biljartverenigingen en clubs waar jij je bij aan kunt sluiten, wat misschien een handiger begin is, aangezien je hier rustig de regels en technieken aan kunt leren.
Sluit je aan bij een vereniging
Ken je de regels van de sport nog niet zo goed, dan is het handig om je in het begin aan te sluiten bij een vereniging. Hier ontmoet je veel mensen die al lang in de sport zitten en je de regels en technieken aan kunnen leren.
Lees zelf alvast de regels door
Voordat je begint met het beoefenen van de sport, kan het helpen als je alvast wat informatie op gaat zoeken. Dan heb je al een goed idee bij de spelregels en het verloop van de sport. Dat maakt het makkelijker om dit in de praktijk te brengen.
Pas jouw skills toe in de kroeg
Als je eenmaal goed bekend bent met de sport en de verschillende technieken onder de knie hebt, kun je jouw vaardigheden gaan laten zien in de lokale kroeg!
Biljarttermen
Acquitstoot: De beginstoot bij iedere variant van biljart.
Trekstoot: Dit is een stoot tegen de onderkant van een biljartbal, waardoor deze terugloop na het raken van een andere bal.
Carotte: Dit betekent dat je jouw tegenstander bewust in een moeilijke positie achterlaat wanneer de poging tot caramboleren mislukt.
Piqué: Een kopstoot met een vrijwel loodrechte keu, zonder zijeffect, waarna de bal lijnrecht in de richting van het gegeven effect terugkeert.
Rappel: Een bal op zo’n manier raken dat de tweede bal via een band terugkeert op zijn oorspronkelijke positie.
Benodigdheden om te biljarten
Wat heb je nodig om biljart te spelen:
Biljarttafel of carambolebiljarttafel
Biljartballen
Keu
Krijt
Handgrepen
Triangel
Veelgestelde vragen bij biljart
Hoe werkt effect met biljarten?
Door de bal op een bepaalde manier te raken kun je zorgen dat deze een bepaald effect maakt na het stoten. Je kunt hem bijvoorbeeld aan de onderkant raken of juist wat meer richting een zijkant.
Welke biljartkeu past bij mij?
Dit hangt af van welke variant van biljart je speelt. Voor sommige varianten kun je het beste een lichtere keu hebben. De ideale lengte van de keu is afhankelijk van jouw lichaamslengte.
Wat is Engels Biljart?
Engels biljart is een andere naam voor de originele variant van biljart, carambolebiljart.
Wat zijn de verschillen tussen biljart, pool en snooker?
De verschillen zitten vooral in de puntentelling, maar ook de tafel bij biljart is anders dan bij snooker en pool.
Met hoeveel personen kun je met een pooltafel spelen?
Pool kan 1 tegen 1 worden gespeeld, maar je kunt er ook een dubbelspel van maken en 2 tegen 2 spelen. Je kunt dus maximaal met 4 spelers gebruik maken van een pooltafel.
Welke vorm van biljart is het makkelijkst?
Snooker is van alle biljart varianten het meest eenvoudig aan te leren, aangezien er weinig ingewikkelde regels zijn.
Hoeveel punten zijn de rode ballen waard bij snooker?
De rode ballen zijn allemaal 1 punt waard. De gekleurde ballen hebben ieder een eigen waarde.
Wanneer is biljart ontstaan?
Het is niet zeker wanneer de sport is ontstaan, maar er is bewijs dat laat zien dat het al in de Middeleeuwen werd gespeeld door de Franse adel.