Regels van Ubongo
Kun jij puzzels oplossen, slim dobbelen en verder komen op het speelbord? Misschien ben jij dan wel een meester in Ubongo. Probeer zoveel mogelijk edelstenen van dezelfde soort te verdienen en ga ervandoor als winnaar van het spel.
Officiële Ubongo regels downloaden →Uitleg over Ubongo:

Geschiedenis van Ubongo
Ubongo is een bordspel, ontworpen door de Poolse Zweed Grzegorz Rejchtman. Oorspronkelijk heette het spel ‘Pyramidens Portar’. Onder die naam won het spel ook de prijs ‘Spel van het Jaar’ in Zweden, in 2003. Later werd het spel in Duitsland uitgebracht onder de naam ‘Ubongo’, door de fabrikant Kosmos.
Welke regels zijn er bij Ubongo?
Ubongo kan een wat overweldigend spel lijken door alle edelsteentjes en de zandloper, maar eigenlijk valt het best mee. Onthoud deze regels:
Negen rondes
Je speelt Ubongo in negen rondes. Het spel doet wat denken aan tetris met het spe diamanten, maar dan als fysiek gezelschapsspel. Bij dit spel gooi je met een dobbelsteen, draai je de zandloper om en begin je met puzzelen. Het gaat erom dat je als eerste je puzzel oplost en ‘Ubongo’ roept. Met iedere opgeloste puzzel verzamel je edelstenen en leg je een collectie aan.
Hoofdrol voor de dobbelsteen
De dobbelsteen speelt een belangrijke rol in het spel. Met de dobbelsteen bepaal je namelijk welke puzzelstukken gebruikt mogen worden. Na het dobbelen draai je onmiddellijk de zandloper om en heb je een minuut de tijd om je puzzel te leggen.
‘Ubongo’ roepen
Heb je je puzzel af? Dan roep je zo snel mogelijk ‘Ubongo’. Je kunt dan edelstenen verdienen. Tenminste, als de puzzel klopt en je op tijd was. Was je niet op tijd? Dan krijg je geen edelstenen. Was je wel op tijd en klopt de puzzel? Dan mag je edelstenen pakken en bij je collectie leggen. De speler met de meeste edelstenen van een bepaalde kleur wint.
Officiële regels van Ubongo downloaden
Ben je op zoek naar de spelregels van Ubongo? Je vindt de regels in de doos, maar je kunt ze ook online terugvinden en downloaden.
Hoe speel je Ubongo?
Het spel is niet ingewikkeld, maar je moet het even begrijpen. Dat doe je door deze stappen te volgen.
Het spel voorbereiden
Ubongo komt in een zware doos met veel spelmateriaal. Het spel voorbereiden is niet heel ingewikkeld. Maak de twee borden aan elkaar in het midden van de tafel. Leg alle edelstenen keurig in de gaten van het bord. Daarna neemt iedere speler een pion, die ze op het speelbord plaatsen. Elke speler krijgt 12 puzzelstukken in verschillende vormen en kleuren. Ook krijgt de speler een codekaart, waarop deze de puzzelstukken passend moet neerleggen. Er worden per speler 9 codekaarten gebruikt, omdat je Ubongo in negen rondes speelt. Een ligt klaar om te spelen, de anderen worden op een stapel gelegd. Daarna worden ze per ronde willekeurig gekozen.
Puzzelen
Bij Ubongo staat het puzzelen centraal. De startspeler dobbelt eerst. Zodra de dobbelsteen stil komt te liggen, wordt de zandloper omgedraaid en loopt het spel. Op elke codekaart staat welke puzzelstukken gebruikt mogen worden bij het gedobbelde symbool. De speler moet met deze stukken zo snel mogelijk zijn puzzel afmaken. Lukt dat? Dan roept de speler ‘Ubongo’, terwijl de andere spelers verder puzzelen, zolang de zandloper nog loopt.
Verder komen op het speelbord
De speler die als eerste de puzzel klaar heeft en ‘Ubongo’ roept, mag zijn pion 3 velden in een richting verplaatsen. Zo komt hij of zij verder op het speelbord. De rij waarin de pion belandt, bepaalt welke twee voorste edelstenen de speler mag pakken. De tweede speler mag twee velden verplaatsen, en de derde slechts één veld. De vierde speler blijft staan. Iedere speler die zijn puzzel afmaakt, verzamelt edelstenen. Alleen het aantal velden dat de speler zich mag verplaatsen, varieert. Als de tijd om is, en iedereen zijn of haar edelstenen heeft verzameld, begint een nieuwe ronde met een nieuwe codekaart.
Einde van het spel
Na negen rondes bereik je het einde van het spel. De speler met de meeste edelstenen van één kleur, is de winnaar van het spel. Is het gelijkspel? Dan wint degene die van een tweede kleur ook de meeste edelstenen heeft.
Veelgemaakte fouten bij Ubongo
Bij Ubongo speel je op tijd, en dat kan ervoor zorgen dat je gejaagd ter werk gaat. De puzzel moet natuurlijk wel kloppen, én je moet niet vergeten ‘Ubongo’ te roepen. Wanneer je niet roept, geldt je speelbeurt niet. Zelfs niet als je puzzel klopt. Als je puzzel fout is, moet je verder spelen. Daarom is het belangrijk dat je én de puzzel correct hebt, én niet vergeet ‘Ubongo’ te roepen.
Benodigdheden om Ubongo te spelen
Wat heb je nodig om Ubongo te spelen/uit te oefenen:
Vier spelers;
Negen codekaarten;
Edelstenen;
Speelbord;
Dobbelsteen;
Pionnen.
Veelgestelde vragen bij Ubongo
Wat doe je bij een speelbeurt bij Ubongo?
Bij een speelbeurt dobbel je om te bepalen welke puzzelstukken gebruikt mogen worden. Daarna leg je de puzzel. Als je je puzzel klaar hebt en Ubongo roept, mag je je pion 3 velden in een richting verplaatsen, om verder te komen op het speelbord. Ook verdien je hiermee edelstenen.
Wat gebeurt er als de puzzel fout is bij Ubongo?
Als een puzzel fout is bij Ubongo, ga je net zo lang door tot je puzzel wel klopt. Ondertussen puzzelen de andere spelers ook gewoon door. Het kan zijn dat een andere speler dan alsnog sneller is en de edelstenen mag pakken.
Moet je per se Ubongo roepen?
Ja, bij het spel ‘Ubongo’ is het essentieel dat je dit woord roept als je je puzzel klaar hebt. Vergeten te roepen, betekent dat je speelbeurt ongeldig is. Dan wordt er gewoon verder gespeeld.