Regels van Sudoku
Wanneer mensen aan een sudoku denken, denken ze aan wiskunde en lastige berekeningen. Toch heeft sudoku niets met wiskunde te maken. Het is juist een logische puzzel met een schematische basisstructuur. Je hoeft niets te berekenen, maar alleen logisch te denken. Dat logisch denken kan een normaal mens behoorlijk in de weg zitten: sommige sudoku’s zijn zo ingewikkeld dat ze nooit worden opgelost. Winnen is bij dit spel dan ook niet het hoofddoel: je wint altijd, omdat je de enige speler bent. Hoe zit dat nu precies?
Officiële Sudoku regels downloaden →Uitleg over Sudoku:
Geschiedenis van Sudoku
Sudoku klinkt Aziatisch, nietwaar? Niets is minder waar. Het spel is in de jaren 1780 bedacht in Zwitserland, door de rekenkundige Leonhard Euler. Hij bedacht het Latijns Vierkant en legde daarmee de basis van de sudoku. Euler kwam op het idee om cijfers op zo’n manier neer te zetten, dat elk cijfer slechts één keer op elke rij en kolom zou voorkomen.
De sudoku, zoals wij hem kennen, werd pas veel later zo bedacht. Howard Garns, een gepensioneerd architect en puzzelmaker uit Indianapolis, besloot een extra regel toe te voegen om de sudoku zo te maken, zoals wij hem nu kennen. Deze regel is de regel dat elk cijfer slechts één maal mag voorkomen in elk vak van 9 op 9.
De naam Sudoku werd pas in 1984 bedacht door spellenfabrikant Nikoli. De puzzel werd daar toen geïntroduceerd. Het heette officieel ‘Suuji wa dokushin ni kagiru’, wat ‘getallen blijven alleen’ betekent. Gelukkig besloten de Japanners dat simpelweg af te korten tot ‘Sudoku’. Het spel won in Nederland flink aan populariteit toen dagelijkse kranten besloten er elke dag één in de krant te zetten.
Welke regels zijn er bij Sudoku?
Bij Sudoku moet je met een paar regels rekening houden. Deze regels zorgen ervoor dat er logica in het spel zit.
Het speelveld
Bij sudoku werk je met een vierkant van 9x9 vakjes. Ze zijn onderverdeeld in kleinere vierkanten, met elk een zijde van 3 vakjes. Het doel van het spel is dat je de lege vakjes invult met cijfers van 1 tot en met 9, zodat elk cijfer slechts een keer voorkomt in elke rij, elke kolom en in elk kleiner 3x3-vierkant. Bij het begin van het spel zijn al enkele cijfers ingevuld, om je aanwijzingen te geven.
Regels over het cijfer
Voor het cijfer gelden verschillende regels. Zo mag deze slechts 1 keer voorkomen in elke rij, 1 keer voorkomen in elke kolom en 1 keer voorkomen in elk klein 3x3 vierkant. Om de sudoku op te kunnen lossen, kun je eventueel de noteermodus gebruiken. Dan geef je kandidaat-cijfers voor elk vakje in, analyseer je welke cijfers mogelijk zijn en maak je een opzetje.
Cijfers noteren
Noteer de cijfers en ga steeds een stapje verder. Je gaat vakje voor vakje de mogelijkheden bij langs. Je vult alle vakjes in met kandidaat-cijfers. Zo kun je een sudoku oplossen. Door professionals wordt deze manier van spelen als ‘te gemakkelijk’ beschouwd. Professioneel zou je dan ook je geheugen moeten trainen zonder de noteermodus. Je speelt dan door de kandidaat-cijfers te onthouden en alleen je geheugen en je logica te gebruiken.
Officiële regels van Sudoku downloaden
Bij Sudoku horen er heel duidelijke regels waar je rekening mee moet houden. Bij sommige varianten zijn er zelfs extra strenge regels. Ontdek hier de regels van Penny Dell Puzzles.
Hoe speel je Sudoku?
Vind je het ingewikkeld om te beginnen aan een sudoku? Een sudoku lijkt een ingewikkelde wiskundige formule door alle cijfers die je erbij ziet, maar eigenlijk komt er geen berekening bij te pas. Zelf mensen die slecht zijn in wiskunde, kunnen het spel oplossen. Het gaat alleen om het herkennen van de patronen.
Leer de basisregels
Leer eerst de basisregels. Je ziet hoe de kaart is opgedeeld: 9 even grote vierkanten, met in elk vierkant weer 9 kleinere hokjes. In sommige van de hokjes staat al een cijfer genoteerd. Bekijk de regels voor het werken met het speelveld. Zo zie je op welke plekken een cijfer slechts een keer mag voorkomen. Als je dat onthoud, heb je al een gedeelte van het patroon in je hoofd.
Rijen en kolommen invullen
Nu ga je de rijen en kolommen invullen. Binnen een bepaalde rij of kolom, mag een cijfer niet herhaald worden. Je zult dus goed moeten nadenken over de mogelijkheden. Je kunt simpelweg een cijfer van 1 tot en met 9 kiezen en steeds proberen in te vullen. Het gaat om logica, niet om wiskundige berekeningen.
Vierkanten bekijken
Kijk goed naar de cijfers binnen de vierkanten. Ook in elk van de 9 grotere vierkanten moet elk van de cijfers 1 tot en met 9 komen te staan. En ook hier geldt dat het cijfer maar een keer mag voorkomen. Staat er in een groter vierkant al een 2, dan kan in dat zelfde vierkant niet nog een 2 staan.
Lege hokjes vinden
Kijk of je in een van de grotere vierkanten een leeg hokje kunt vinden. Je kunt het hokje dan makkelijk opvullen, door te kijken welk cijfer van 1 tot en met 9 nog ontbreekt. Zo weet je dat als binnen een groter vierkant de cijfers 1 tot en met 3 en 5 tot en met 9 al ingevuld zijn, het cijfer 4 ontbreekt. Die kun je dan gewoon invullen. Daarna kijk je of er rijen en kolommen zijn met een enkel leeg hokje. Ga simpelweg met je vinger langs iedere rij en kolom. Vind je een rij met en leeg hokje, vul dan het ontbrekende getal in. Daarna kijk je de rijen en kolommen na om de grotere vierkanten verder op te vullen.
Werk twee kanten op
Wanneer je eenmaal doorhebt hoe je kunt scannen bij losse rijen en kolommen, kun je het ook de andere kant op doen. Kijk van boven naar beneden en van beneden naar boven, en van links naar rechts en van rechts naar links. Wanneer je de cijfers ook nog groepeert, weet je al snel welk cijfer het meest voorkomt en welk cijfer waarschijnlijk nog ontbreekt.
Invullen met een potlood
Vul je sudoku altijd in met een potlood. Als speler maak je ongetwijfeld eens een fout. Met een pen in het speelveld schrijven levert een enorme knoeiboel op. Daarom kun je beter een potlood gebruiken. Heb je een cijfer verkeerd ingevuld, dan kun je deze gemakkelijk weer uitgummen.
Veelgemaakte fouten bij Sudoku
Bij Sudoku zijn er twee hele belangrijke fouten. Vooral beginners zullen deze fouten maken, omdat ze de logica van het spel nog niet snappen. Ook gevorderde spelers kunnen in deze psychische vallen trappen.
Er een raadspelletje van maken
Het is heel verleidelijk om er een raadspelletje van te maken. Zeker als het gevonden cijfer meerdere mogelijkheden ontgrendelt, is het verleidelijk dat getal in te zetten. Een verkeerde gok kan ervoor zorgen dat je compleet vastloopt in de puzzel. Het wordt dan een onmogelijke opgave deze op te lossen. Het vervelende is dat je dat pas aan het eind van het spel ziet. Sudoku is een logisch spelletje, dus je hoeft nooit te raden om deze op te lossen. Gebruik je verstand, niet je gokkershart.
Het grotere plaatje vergeten
Mensen zijn routinematig. We focussen ons vaak dan ook op een groep tegelijk, en werken groep na groep af. Helaas dreig je op die manier het totale raster en de manier waarop alle informatie met elkaar is verbonden, uit het oog te verliezen. Het vergeten van de telstrategie is een van de meest voorkomende fouten bij sudoku. Wanneer een cijfer een kandidaat is voor meerdere cellen binnen een groep, kan zoiets eenvoudigs als het tellen van de ontbrekende getallen in een rij of een kolom, tot een oplossing leiden.
Benodigdheden om Sudoku te spelen
Wat heb je nodig om Sudoku te spelen/uit te oefenen:
Een sudoku spel op bord of papier;
Een potlood;
Potlood en papier om mogelijkheden uit te tekenen;
Engelengeduld.
Veelgestelde vragen bij Sudoku
Wat is de truc van sudoku?
De truc van sudoku is dat je het diagram zo invult, dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3 keer 3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 slechts 1 keer voorkomen. Het scannen en analyseren van de puzzel zal je uiteindelijk naar de oplossing leiden.
Is sudoku goed voor je brein?
Puzzelen zorgt voor een fitter brein, volgens de neuropsycholoog Erik Scherder. Het maken van een legpuzzel of het oplossen van een sudoku zorgt ervoor dat je geheugen beter wordt. Regelmatig even puzzelen is dus goed voor je hersenen.
Moet je voor sudoku goed zijn in wiskunde?
Sudoku en wiskunde hebben niets met elkaar te maken. Sudoku komt vooral neer op logica. Je zou het spel ook met symbolen of letters kunnen spelen, in plaats van cijfers. Je hoeft dus niets te berekenen. In plaats daarvan gaat het om je geheugen trainen en opmerkzaam zijn.
Hoe kun je elke sudoku oplossen?
Als we wisten hoe je elke sudoku ter wereld oploste, zouden veel problemen al opgelost zijn. Helaas is er geen gouden regel om de puzzel op te lossen. Sommige sudoku’s zijn ook simpelweg zo lastig, dat mensen er uren hun hoofd over breken en het zelfs dagen weg moeten leggen. Dat is wat het een uitdagend spel maakt.
Wat is de moeilijkste sudoku?
Wereldwijd wordt Sudoku Summit als moeilijkste soort sudoku gezien. Zelfs de doorgewinterde speler wordt er stapelgek van. Het is een bundel op het allerhoogste niveau met spellen van 14 tot 15 sterren.