Regels van Stratego

Wie heeft er nog nooit Stratego gespeeld? Dit is een heel bekend bordspel waarbij alles om tactiek draait. Elke speler krijgt 41 speelstukken, met allemaal een eigen rang. In het spel heb je bijvoorbeeld een kapitein, een verkenner, een luitenant, een spion en een bom. Uiteindelijk draait het allemaal om het veroveren van de vlag.

Officiële Stratego regels downloaden →

Uitleg over Stratego:

    Jongen speelt stratego

    Geschiedenis van Stratego

    De bedenker van het moderne Stratego was de Joodse onderduiker Jacques Johan Mogendorff. Eind 1945 gaf hij het spel in licentie aan de firma Smeets en Schippers. Het spel werd eigenlijk al sinds 1908 gespeeld, maar dan onder de naam L’Attaque. Sinds 1942 is het geregistreerd als handelsmerk door het Nederlandse bedrijf Van Perlestein. Er gaan verhalen dat Mogendorff het spel eigenlijk grotendeels heeft afgekeken van Hermance Edan uit Frankrijk.

    Welke regels zijn er bij Stratego?

    Bij Stratego moet je je aan bepaalde regels houden. Dit zijn de belangrijkste regels:

    Verplaatsen

    Bij Stratego verplaats je door een stuk een vakje naar links, naar rechts, naar voren of naar achteren te zetten. Je mag maar een speelstuk op een veld zetten. Je kunt stukken niet over andere stukken heen laten springen. Diagonaal plaatsen is ook niet toegestaan. Daarnaast mogen ze niet in de twee meren op het midden van het bord komen.

    Met een speelstuk mag je niet ononderbroken tussen twee velden hen een weer blijven schuiven: 5 keer is de max. Het kan tot het verlies van een speelstuk leiden. Je mag een bom en een vlag ook nooit verplaatsen, dus deze twee stukken blijven het hele spel op hun plaats staan.

    Verkenners krijgen uitzonderingen. Ze mogen onbeperkt over lege velden heen springen, maar ze kunnen niet over eigen of vijandelijke stukken heen. Ook over de meertjes kunnen ze niet springen. Met een verkenner kun je over grote afstand aanvallen, als de tussenliggende velden vrij zijn.

    Aanvallen

    Je mag aanvallen als je direct voor, naast of achter een stuk van de tegenstander staat. Je neemt dan je stuk, tikt het vijandelijke stuk aan en noemt de rang van jouw stuk. De tegenstander moet dan ook zijn rang noemen. Het stuk met de laagste rang sneuvelt en moet van het bord af. Het winnende stuk neemt de plaats over van het gesneuvelde stuk. Val je iemand aan van een gelijke rang, dan moeten jullie beiden het veld ruimen. Weet dat aanvallen nooit verplicht is, en alleen een verkenner over grotere afstand mag aanvallen.

    De rangen

    Bij Stratego heb je verschillende rangen. De maarschalk verslaat bijvoorbeeld een generaal en alle lagere rangen, terwijl de generaal alle kolonels en lagere rangen verslaat. Dat gaat zo door tot aan de laagste rang: de spion. Wat de juiste volgorde is, zie je aan de rand van het bord.

    Bommen zorgen ervoor dat stukken sneuvelen. Kom je tegen een mineur? Dan wordt de bom onschadelijk gemaakt. De mineur neemt dan de plaats in van de bom.

    Je kunt ook een spion hebben: de laagste in gang. Elk stuk dat hem aanvalt, wint. Maar de spion is niet nutteloos: als de spion de maarschalk aanvalt, wint deze. Andersom verliest de spion altijd.

    Officiële regels van Stratego downloaden

    De spelregels van Stratego worden meegeleverd bij het spel. Je kunt ze ook online nog eens nalezen. Je kunt ze downloaden in PDF-formaat.

    Officiële Stratego regels downloaden →

    Hoe speel je Stratego?

    Stratego speel je door slim na te denken en deze stappen te volgen.

    1. Bereid het spel voor

      Bereid allereerst het spel voor, door te bepalen wie met welke kleur speelt en het speelbord met het woord ‘STRATEGO’ naar de spelers toe op tafel te leggen. De rode speler krijgt de rode zijde voor zich en de blauwe speler de blauwe zijde. Nu plaats je het scherm op de middelste twee velden tussen jou en je tegenstander. Zo verhinder je dat de tegenstander mee kan kijken. Stel de speelstukken op, op de onderste vier rijen van het bord. De middelste twee rijen zijn meertjes en moeten vrij blijven. De opstelling is een belangrijk onderdeel van je strategie. Haal het scherm na het opstellen weg. De opstellingen zijn nu duidelijk. Nu wordt duidelijk voor de spelers wat de kansen zijn om hun tegenspelers te verslaan.

    2. Voer de acties uit

      Voer de hierboven beschreven acties uit. Val aan, verdedig of verplaats je stukken. Hoe je het precies doet, hangt helemaal af van de door jou gekozen strategie en van de opstelling van je stukken.

    3. Bepaal je tactiek en win het spel

      De vlag is het belangrijkste stuk. Probeer deze zo veel mogelijk door bommen te omringen, zodat alleen een mineur je vlag nog kan veroveren. Je hebt bovendien acht verkenners, die ook een sterk stuk zijn, waar je zeker niet nonchalant mee moet omspringen. Bepaal welke tactiek je gaat gebruiken en verover zo de vlag.

    Veelgemaakte fouten bij Stratego

    De meeste fouten bij Stratego hebben te maken met de opstelling. Al je verkenners vooraan zetten of al je mineurs verspreiden, is geen goed idee. Bij het eindspel kom je erachter dat je opstelling eigenlijk al de helft van het spel was. Goed nadenken over een strategie, is dus heel belangrijk om te kunnen winnen.

    Benodigdheden om Stratego te spelen

    Wat heb je nodig om Stratego te spelen/uit te oefenen:

    • 40 speelstukken van verschillende rangen;

    • Een vlag;

    • 2 spelers;

    • Een strategie.

    Veelgestelde vragen bij Stratego

    Wie kan een maarschalk verslaan?

    Een maarschalk heeft de hoogste rang, maar is ook kwetsbaar. Als deze op een bom springt die alleen ontmanteld kan worden door een mineur, of als deze aangevallen wordt door een spion, kan de maarschalk heel zwak blijken. De spion wint het namelijk altijd van de maarschalk.

    Wat kan een spion in Stratego?

    Een spion heeft als eigenschap dat dit het enige stuk is dat een maarschalk kan verslaan. Pas dus op dat je tegenspeler geen spion op je maarschalk afstuurt, want dan zou de vlag snel veroverd kunnen worden.

    Wie kan de bom uitschakelen in Stratego?

    Een bom kan worden uitgeschakeld door een mineur. Je kunt een bom niet verplaatsen, maar als een mineur een bom aanvalt, is deze onschadelijk. Is er geen mineur in de buurt? Dan verliest elk stuk dat de bom aanvalt.