Regels van Perudo
Perudo is een klassiek dobbelspel uit Zuid-Amerika. Bij dit spel staan bieden, bluffen en geluk centraal. Eigenlijk is er maar een manier om de winst binnen te halen: door te bluffen. Maar hoe ver mag je gaan? Wat zijn de spelregels van Perudo? En hoe zorg je ervoor dat je de winst binnenhaalt? En waarom zeggen spelers ‘Dudo’ tijdens een potje Perudo? We leggen je het spel graag uit.
Officiële Perudo regels downloaden →Uitleg over Perudo:
Geschiedenis van Perudo
Het spel Perudo verscheen in 1994 en is door diverse speluitgevers opnieuw uitgegeven. Er gaan verhalen dat de Inca’s het spel al speelden in de 15e eeuw. Het spel komt oorspronkelijk uit Peru, in Zuid-Amerika. Daar heet het spel geen Perudo, maar ‘Chacito’. Of de Inca’s het spel echt hebben gespeeld, valt te betwijfelen. Er zijn nergens bewijzen voor dat het zo is.
Hoe dan ook, Perudo is vandaag de dag een populair gokspel. Vroeger werd het alleen door mannen gespeeld, maar nu kunnen vrouwen ook gewoon meedoen. Een gezellig tafelspel voor iedereen.
Welke regels zijn er bij Perudo?
Tegelijk schudden
Bij Perudo schudden alle spelers tegelijkertijd hun beker met dobbelstenen. Ze zetten de beker omgekeerd op tafel. De beker blijft dus over de stenen heen staan. Elke speler kijkt voor zichzelf wat ze hebben gegooid. De beker geldt als schild, zodat de andere spelers niet mee kunnen kijken. Een dobbelsteen heeft vijf zijden met ogen, van 2 tot en met 6. Op de zesde zijde staat het azteek-hoofd. Dit hoofd geldt als aas of de joker.
Bieden
Wanneer jij begint, mag jij als eerste bieden. Je bod is gebaseerd op hoeveel van een bepaald getal je denkt dat er zijn gegooid door alle spelers samen. Hierbij moet je rekening houden met het totaal aantal dobbelstenen dat in het spel is. Dat wordt steeds moeilijker, omdat spelers stenen kwijtraken tijdens het spel. Alle azen zijn jokers.
Beurt doorgeven
Na jouw beurt, is de speler links van je aan de beurt. Die kan ervoor kiezen een hoger bod uit te vaardigen, of jouw bod betwisten door ‘Dudo’ te roepen. Wanneer de speler hoger wil bieden, moet hij het aantal ogen verhogen. Hij mag ook ‘azen’ bieden. Dan wordt er niets bijgeteld.
Dudo roepen
Betwijfel je een bod? Dan mag je ‘dudo’ roepen. Dat betekent ‘Ik betwijfel’ in het Spaans. Zo ontmasker je een leugenaar. Je bent dan niet gedwongen tot bluffen. De speler links tilt zijn beker op, waarna de anderen volgen. Het aantal dobbelstenen met het juiste getal wordt opgeteld, inclusief de azen.
Dobbelstenen verliezen
Blijkt het geboden getal er te liggen, dan is je twijfel ongegrond en lever je voor straf een dobbelsteen in. Blijkt je twijfel terecht te zijn, dan moet de bieder waaraan je twijfelde een dobbelsteen inleveren.
Speciale ronde
Er zijn bij Perudo speciale ronden. Dat zijn de Palifico en Calza. Bij Palifico mag je de volgende ronde beginnen. Het getal dat je noemt mag niet veranderd worden. De andere spelers mogen alleen het aantal dat van dit getal gegooid is veranderen (verhogen). Wanneer een speler Palifico is, telt de aas niet als joker.Bij Calza is het rondje afgelopen en moeten alle spelers hun dobbelstenen laten zien. Wanneer er precies het geboden aantal dobbelstenen ligt, krijg je een dobbelsteen terug uit het zakje. Klopt het niet? Dan moet je een dbbelsteen inleveren. Let wel op, je kunt nooit meer dan vijf dobbelstenen bezitten.
Wie is de winnaar?
De winnaar van het spel is degene die als laatste nog één of meer dobbelstenen heeft.
Officiële regels van Perudo downloaden
Bij het spel Perudo zijn officiële spelregels te vinden. Ze zijn bedacht door fabrikant Hasbro (Parker). Je vindt deze gemakkelijk online.
Hoe speel je Perudo?
Bij Perudo draait alles om mensenkennis. Wie bluft er aan tafel? Kun je goed schatten? En denk je dat je het geluk aan je zijde zal hebben?
Stenen verborgen houden
Bij dit spel mag je alleen je eigen dobbelstenen bekijken. Je moet ze verborgen houden voor de andere spelers. De andere spelers moeten raden wat de waarde van de stenen is. Elke speler doet daarvoor een bod. Op een gegeven moment wordt het bod onrealistisch. Dan kunnen andere spelers beginnen te twijfelen. Die twijfel mogen ze dan uitspreken. Het bod is gebaseerd op hetzelfde aantal ogen als er onder de beker ligt.
Een bod doen
De andere spelers weten niet welke waarde er onder de beker zit. Daarom kun je alleen een bod doen door te gokken, te schatten, mensenkennis te gebruiken en zelf te bluffen. Je hebt ook simpelweg wat geluk nodig. Wanneer je te veel bluft, kan dat een verlies van je eigen stenen betekenen. Het opbieden is een belangrijk onderdeel van Perudo. Je mag als speler geen bod overslaan. Op een gegeven moment wordt het bod onrealistisch. Dan kan het spel onderbroken worden. De speler kan zijn twijfel uitspreken.
Twijfel uitspreken
Je twijfel uitspreken doe je door ‘Dudo!’ te roepen. Alle bekers moeten dan omhoog. Dan wordt duidelijk hoeveel stenen van gelijke waarde er zijn. Zo wordt de score bepaald. Had de speler geen gelijk? Dan verliest hij zelf een steen.
Geen stenen meer over
Door foute biedingen te doen, verlies je zelf dobbelstenen. Op een gegeven moment heb je geen stenen meer over. Dan verlies je en word je uit het spel gezet. Heb je als eerste nog stenen over? Of heb je het hoogste aantal stenen? Dan win je het spel.
Bluf herkennen
De bedoeling van het spel is dat je herkent wanneer iemand bluft. Je kunt zelf ongezien mee bluffen. Je kunt je bod alleen baseren op het resultaat van je eigen worp. Je spreekt je bod hardop uit: “Ik denk dat er vijf vieren onder de beker liggen.” In het spel zitten ook jokers, maar die mag je niet meteen inzetten.
Veelgemaakte fouten bij Perudo
De grootste fout die je bij Perudo kunt maken, is het verkeerd betwijfelen van biedingen. Wanneer je een bod hebt betwijfeld, en het getal er toch blijkt te liggen, raak je zelf een steen kwijt. Daardoor wordt de kans kleiner dat je Perudo wint. Logisch, want degene die als laatste een steen over heeft, is de winnaar van het spel.
Benodigdheden om Perudo te spelen
Wat heb je nodig om Perudo te spelen/uit te oefenen:
Een Perudo-beker voor elke speler;
Vijf dobbelstenen van dezelfde kleur;
Tenminste twee spelers, maximaal zes spelers;
Een tafel om aan te spelen.
Veelgestelde vragen bij Perudo
Wat betekent Perudo?
Perudo betekent niet zoveel, maar het is afgeleid van het land waaruit het afkomstig is: ‘Peru’. Daar heet het spel ‘Cachito’. Dat betekent ‘horens’. De Inca’s speelden het waarschijnlijk al in de 15e eeuw. Het is een gokspel dat traditioneel alleen door mannen werd gespeeld. Tegenwoordig kan iedereen meespelen.
Hoe speel je Perudo?
Perudo is een gokspel. Je moet een grote dosis geluk hebben. Je moet als enige van alle spelers nog dobbelstenen in je bezit hebben terwijl de rest er geen meer heeft. Je kunt alleen dobbelstenen winnen als je biedt op een hoog puntenaantal. Je moet namelijk raden hoeveel ogen er gezamenlijk onder de dobbelbekers liggen.
Wat betekent Dudo?
Dudo betekent ‘Ik twijfel’ in het Spaans. Je zegt dit als je een bod aangeboden krijgt waarvan je denkt dat het onwaarschijnlijk is. Nu kun je ontdekken of de vorige speler bluft. Klopt het aantal ogen? Dan verlies je zelf. Klopt het aantal ogen niet? Dan verliest de speler die blufte, een steen.
Hoe win je Perudo?
Je wint Perudo door als laatste over te blijven met een steen. Alle andere spelers hebben hun stenen verloren door verkeerd te betwijfelen. Je kunt dus alleen winnen met geluk, mensenkennis en door zelf ook te bluffen.
Kun je spelen met andere stenen bij Perudo?
Nee, je speelt Perudo met speciale bekers. Er zitten ook azen bij de dobbelstenen. Die kun je gebruiken als joker. Dat is een belangrijk onderdeel van het spel. Daarom wordt aangeraden alleen met Perudo-bekers te spelen.