Regels van Patience
Patience is een bijzonder spel, omdat je het in je eentje speelt. Je kan het met 52 speelkaarten spelen in fysieke vorm, of op de computer. Je zou denken dat je als enige speler altijd de winnaar bent, maar dat is niet zo. Soms kom je niet uit, en wint het spel zelf. Hoe kun je precies spelen? En wat zijn de regels?
Officiële Patience regels downloaden →Uitleg over Patience:
Geschiedenis van Patience
Aan het eind van de 18e eeuw maakten we voor het eerst kennis met het Patience-spel. Het spel werd toen voor het eerst vermeld. Begin 19e eeuw begonnen mensen het actief te spelen. Er wordt zelfs gezegd dat Napoleon Bonaparte het spel veelvuldig speelde tijdens zijn verbanning op St. Helena.
Patience is nog geliefder geworden sinds er een computervariant van is. Meneer Fregger bedacht de computervariant in 1987. Microsoft maakte er voor Windows later een nieuwe, vereenvoudigde versie van. De digitale revolutie zorgde ervoor dat het in elke huiskamer gespeeld kon worden. Toch zijn er nog altijd veel liefhebbers die graag een fysiek kaartje leggen.
Welke regels zijn er bij Patience?
Hoewel je bij Patience de enige speler bent, zijn er wel spelregels waar je je aan moet houden. Je speelt namelijk tegen het spel zelf.
De kaarten plaatsen
Het spel telt zeven kolommen kaarten. Alleen de bovenste kaart van iedere stapel ligt open. De 24 overgebleven kaarten plaats je naast de kolommen op 1 stapel. De stapel die je niet gebruikt, is de stock. Boven de gedeelde kaarten zijn altijd 4 lege kolommen. Dat zijn de stock piles.
Doel van het spel
Het doel van het spel is dat je vier stapels maakt. Elke stapel moet dezelfde kleur hebben. De kaarten moeten in de volgorde van Aas naar Heer worden geplaatst. Dat doe je door de vier lege stapels te vullen. Alle kaarten moeten uiteindelijk op de vier stapels komen.
Kaarten verplaatsen
Je mag een kaart bovenop een open kaart leggen als de kaart die je wilt leggen een andere kleur heeft en aansluit bij de volgende. Stel dat een klaveren 8 bovenop ligt. Dan mag je een rode 7 er bovenop leggen. Dan mag je weer een zwarte 6 op de 7 leggen, et cetera.
Een kaart mag alleen naar een kolom worden verplaatst, maar ook in setjes. Dan is het belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt. Wanneer een kaart in een van de kolommen wordt blootgesteld, draai je deze open. Wanneer een kolom leeg is, mag je er een Heer opleggen om een nieuwe kolom te beginnen.
Heb je een stack pile gelegd? Dan mag je deze terug in de kolommen plaatsen, als je dat wilt.
Ongebruikte kaarten gebruiken
In het spel zijn kaarten die je niet gebruikt. Wanneer het niet mogelijk is om een kaart in een kolom te plaatsen, kijk je bij de overgebleven kaarten (de stock). Deel je met 3 kaarten? Dan liggen 3 kaarten bovenop elkaar, naast de stock. De derde kaart ligt bovenop, en is de kaart die je mag verplaatsen. De andere twee kaarten mag je niet gebruiken, maar wel bekijken. De kaart die bovenop de stock ligt, mag je gebruiken voor de kolommen of de stapels. Wanneer je de bovenste kaart verplaatst, mag je, als dat mogelijk is, een nieuwe kaart open leggen.
Kun je de opengelegde kaart niet gebruiken? Dan mag je drie extra kaarten omdraaien. Dat mag je onbeperkt blijven doen. Als je alle kaarten in de stock hebt gehad, draai je de kaarten weer om en start je van bovenaf aan. De kaarten worden niet opnieuw geschud.
Patience winnen
Je wint Patience als je alle 4 de stapels hebt opgevuld. Uiteindelijk kun je geen kaarten meer leggen. Je wint het spel als je alle stapels volledig hebt. Heb je dat niet? Dan wint het spel zelf en ben jij de verliezer.
Officiële regels van Patience downloaden
Er zijn verschillende soorten Patience. Hoe je speelt, hangt af van de ‘mod’. Je vindt hier de officiële spelregels zoals ze zijn opgenomen in De beste 100 Kaart- en Dobbelspellen.
Hoe speel je Patience?
Hoe speel je eigenlijk Patience? We leggen de stappen één voor één uit.
Leg het spel neer
Allereerst leg je het spel neer. Leg een kaart open en zes dichte kaarten ernaast. Leg dan een kaart open op de eerste dichte kaart. Daarna leg je een dichte kaart bovenop de andere vijf kaarten. Ga op die manier verder totdat elke stapel een open kaart bovenop heeft. De linker stapel moet een kaart hebben, de volgende twee, die er naast drie, die daarnaast vier, daarnaast vijf, daarnaast zes en tot slot zeven.
Stapel de overige kaarten
Leg de overige kaarten op een aparte stapel. Leg deze boven of onder de stapels. Van deze stapel pak je een kaart als je niet verder kunt. Laat ruimte bovenin op tafel voor vier stapels kaarten.
Kijk naar de open kaarten op tafel
Wanneer er azen bij de open kaarten liggen, leg die dan boven de zeven stapels. Zijn er geen azen? Dan verleeg je de kaarten die je hebt, waarbij je alleen de open kaarten verplaatst. Leg je ergens een kaart op? Dan moet het van een andere kleur zijn dan de kaart waar deze op ligt. Het moet een waarde hebben van -1. Oftewel: bij een hartenzes hoort een schoppenvijf of een klavervijf. Je blijft de kaarten leggen tot je niet verder kunt. Elke stapel moet afwisselend van kleur zijn in aflopende volgorde.
Kaart op de stapel openen
Boven op elk van de zeven stapels ligt een kaart open. Verplaats je de kaart? Draai dan de kaart eronder om.
Stapels met azen als fundament
Wanneer een aas boven je kaart ligt, kun je je kaarten uit het spel van de corresponderende kleur boven op de stapel leggen. Dat doe je oplopend: aas , 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer).
Gebruik de reservestapel in geval van nood
Zit je vast in het spel? Dan gebruik je de reservestapel. Draai de bovenste drie kaarten om. Kijk of je de bovenste ergens neer kunt leggen. Als je geluk hebt, zit er een aas tussen. Wanneer je de bovenste kaart neerlegt, kijk dan of je ook de volgende kunt wegleggen. Leg je de tweede kaart weg, kijk dan of je de laatste kaart kunt wegleggen. Als dat zo is, draai je weer drie kaarten om van de reservestapel. Kun je geen van deze kaarten gebruiken? Dan leg je ze weg op een aparte stapel. Dat herhaal je tot ook je reservestapel op is.
Verborgen kaarten
Wanneer je een verborgen kaart hebt, kun je deze verplaatsen tot je een plek vindt waar je de gewenste kaart kunt pakken en op de gewenste plek kunt leggen.
Stapels op?
Wanneer je alle kaarten in de zeven stapels hebt gebruikt, mag je op de lege plek een heer neerleggen.
Veelgemaakte fouten bij Patience
Bij Patience kun je strategische fouten maken, en dan nemen de winkansen razendsnel af. Echter, je bent ook afhankelijk van geluk. Het komt voor dat een spel bij voorbaat al niet uitgespeeld kan worden. Dan doet strategie er niet meer toe. De winkans van uitspelen is gemiddeld 80 procent, maar zodra je fouten maakt, kan het spel niet meer uit.
Een veelgemaakte fout is om de laatste kaart weg te spelen en er voor te zorgen dat een volledig tableau niet meer gebruikt kan worden. Je moet de kaarten niet te snel weg willen spelen, maar rustig nadenken over een plan.
Benodigdheden om Patience te spelen
Wat heb je nodig om Patience te spelen/uit te oefenen:
Kaartspel van 52 kaarten (zonder jokers);
Grote tafel om de kaarten op kwijt te kunnen.
Veelgestelde vragen bij Patience
Hoe speel je Patience?
Je speelt Patience alleen. Je gebruikt een stapel kaarten, zonder de jokers. Je probeert dan om alle kaarten vanuit een bepaalde startopstelling weg te spelen of te verplaatsen naar de eindstapels. Als je alle 52 kaarten op volgorde hebt gespeeld, heb je het spel gewonnen.
Wat is het verschil tussen Patience en Solitaire?
Patience en Solitaire zijn eigenlijk precies hetzelfde spel. Het is een kaartspel dat je in je eentje speelt. Het lijkt eigenlijk meer op een puzzel. In 90 procent bedoelt men met Patience en Solitaire precies hetzelfde, namelijk de spelvariant ‘Klondike’.
Wat is het doel van Patience?
Het doel van Patience is om alle kaarten, dus de zeven rijen en de stock, te verplaatsen naar azenstapels. Iedere azenstapel moet een kleur worden, dus een stapel harten, schoppen, klaveren en ruiten.
Kom je altijd uit met Patience?
Nee, je komt niet altijd uit met Patience. De winkans is volgens wiskundige 80 procent, maar bij sommige spellen is het bij voorbaat al onmogelijk te winnen. Maak je ook nog eens fouten, dan wordt de winkans aanzienlijk kleiner.