Regels van Memory

Iedereen speelt waarschijnlijk een keer Memory. Het is een absolute tijdloze klassieker. Bij dit kaartspel kun je je geheugen trainen. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent: iedereen kan het spelen. De spelregels voor Memory zijn simpel en je hebt het spel dan ook zo onder de knie.


Officiële Memory regels downloaden →

Uitleg over Memory:

    Aan een tafel wordt het spel memory gespeeld

    Geschiedenis van Memory

    Memory is een spel dat meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren in 70 landen op zijn naam heeft staan. Waarschijnlijk stamt het spel uit Japan, waar het ‘Kai-awase’ heet. In Zwitserland werd ook al een vergelijkbaar spel gespeeld: Zwillingsspiel. Het heeft waarschijnlijk als inspiratie gediend voor Heinrich Hurter, die een kinderversie met uit tijdschriften geknipte plaatjes maakte. Zijn zoon William werkte in 1958 samen met illustrator Manfred Burggraf om meer aansprekende plaatjes te maken. In 1959 verscheen in Europa dan ook het eerste Memory-spel op de markt.

    Welke regels zijn er bij Memory?

    Kaarten liggen omgekeerd

    De kaarten hebben allemaal een blanke zijde en een zijde met inhoud. De zijde met inhoud heeft bijvoorbeeld een afbeelding, woord of getal. In het speelveld liggen meerdere kaarten, omgekeerd, zodat je alleen de blanke zijde ziet. Je mag iedere beurt twee kaarten omdraaien. Heb je dezelfde? Dan haal je ze uit het veld en mag je nog een keer. Heb je anderen? Dan draai je ze weer om.

    Twee verschillende kaarten

    Pak je twee verschillende kaarten? Dan draai je de kaarten weer om, zodat de zijde met inhoud niet zichtbaar is. Alle spelers hebben gezien welke kaarten je had, en moeten nu onthouden waar de kaarten liggen. Als ze dat goed doen, kan een van de spelers dus een memory-koppeltje maken.

    Geen maximum

    Stel dat je speelt met iemand met een uitstekend geheugen: dan heeft diegene geluk. Ook al pakt de andere speler iedere keer kaarten weg omdat deze koppeltjes kan maken, de beurt blijft doorgaan. Er is geen maximum voor het aantal goed omgedraaide kaarten.

    Officiële regels van Memory downloaden

    De regels van Memory zijn bijna algemene kennis. Mocht je toch nog eens de spelregels willen nalezen, dan kan dat ook online, in PDF-formaat. Dit zijn de regels van Combi-Memory, maar het concept is hetzelfde.

    Officiële Memory regels downloaden →

    Hoe speel je Memory?

    Memory spelen is niet moeilijk. Er zijn maar een paar regels waar je rekening mee moet houden, en de stappen zijn simpel.

    1. Begin van het spel

      Aan het begin van het spel schud je de kaarten. Je legt ze dan afgedekt op de tafel. De jongste speler mag de eerste twee kaarten omdraaien.

    2. Laat de kaarten even liggen

      Bij een beurt is het belangrijk dat je de kaarten even laat liggen, zodat iedereen kan zien welke afbeelding erop staat. Zijn het dezelfde kaarten? Dan pak je ze weg en mag je nog een keer kaarten omdraaien.

    3. Nieuwe beurt

      Pakt de speler niet twee dezelfde kaarten, dan gaat de beurt naar de volgende speler. Die herhaalt precies hetzelfde.

    4. Setjes maken en winnen

      Het gaat er bij Memory om dat je setjes maakt. Als alle kaarten op zijn, is het spel afgelopen. Dan wordt gekeken wie de meeste koppeltjes (setjes) heeft kunnen maken. Degene met de meeste setjes wint.

    Veelgemaakte fouten bij Memory

    Bij Memory moet je vooral goed opletten. Als je zelf niet aan de beurt bent, kan de aandacht niet verslappen. Anders onthoud je niet waar welke kaart zit. Kijk dus goed naar de omgedraaide kaarten. Alleen zo kun je Memory winnen. Het is een onthoud-spel en geen kansspel of raadspel. Geluk heeft er dus niets mee te maken.

    Een ander veelgemaakte fout is een kaart pakken die je nog weet. Pak liever eerst de kaart die je niet zeker meer weet. Dan kun je namelijk nog iets anders erbij pakken. Als je op die manier begint, weet je altijd waar de tweede kaart ligt en kun je een koppeltje maken.

    Kind speelt Memory met haar vader

    Benodigdheden om Memory te spelen

    Wat heb je nodig om Memory te spelen/uit te oefenen:

    • Spelkaartjes;

    • Minimaal twee spelers;

    • Een goed geheugen.

    Veelgestelde vragen bij Memory

    Wie heeft Memory bedacht?

    Memory komt waarschijnlijk uit Japan, maar de Europese versie werd gemaakt door Heinrich Hurter en zijn zoon William. In 1958 werd met een illustrator een professionele versie gemaakt. In 1959 verscheen het op de Europese markt.

    Wie wint er bij Memory?

    Bij Memory wint de speler die de meeste paren heeft gevonden. Oftewel: de meeste setjes met gelijke kaarten. Het spel stopt als er geen kaarten meer in het spel over zijn.

    Bestaan er Memory-wedstrijden?

    In Duitsland worden regelmatig Memory-wedstrijden gehouden. Dan wordt er door 2 spelers gespeeld met 32 paren, die in een vierkant van acht bij acht kaarten worden neergelegd. Voor de rest worden de algemene regels gehanteerd. Je kunt dus Memory-kampioen worden.