Regels van Lingo
Lingo! Wie kent het spelletje niet? Groot geworden door televisie, en nu kun je het spel ook thuis spelen. Wees zelf JP, shine als Lucille of wees de strenge schoolmeester. Kruip in de huid van François Boulangé, of laat gewoon zien hoe goed je taalgevoel is door woorden te raden.
Officiële Lingo regels downloaden →Uitleg over Lingo:
Geschiedenis van Lingo
Lingo is een combinatie van de spellen Mastermind en Bingo. Twee spelers (of twee teams) gaan de strijd met elkaar aan. De naam Lingo is Engels en betekent evenveel als ‘Taaltje’. Sinds 1989 is het spelletje op televisie te zien. Het werd wekelijks uitgezonden op de publieke netten. Vandaag de dag heeft het spel onderdak gevonden bij Talpa. Het wordt nu regelmatig op SBS6 of NET5 uitgezonden.
Lingo is een spel dat als eerste in Amerika werd uitgezonden. Het is dus niet, zoals vaak gedacht, een Nederlandse uitvinding. De spelregels van Lingo op tv worden ook gebruikt om thuis te kunnen spelen.
Welke regels zijn er bij Lingo?
Het doel van het spel is dat je ‘Lingo’ haalt. Dat wil zeggen dat je 5 willekeurige gele ballen op een horizontale, verticale of diagonale rij krijgt. Om zo’n bal te krijgen, moet je wel eerst de juiste woorden raden. Je speelt dit spel met twee spelers. Beide spelers krijgen een speelkaart met een even of oneven getallen. Uit de bijbehorende cijferkaart worden alle kaartjes gedrukt en naast de speelkaart gelegd, met de gele ballen naar boven.
Aantal spelers
Anders dan op televisie, wordt het gewone spel Lingo niet met vier personen, maar met twee personen gespeeld. Je zou er wel voor kunnen kiezen om het spel met meerdere mensen te spelen. In dat geval speel je wel in teams van twee, net als op televisie. De regels van Lingo zijn wat dat betreft flexibel.
Spreek af hoeveel keren Lingo gehaald moet worden
Spreek van tevoren af hoeveel keren je Lingo moet halen. Je spreekt dan af hoeveel rondes er gespeeld moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld 5 rondes zijn. Dan moeten de spelers vijf keer Lingo halen.
Woorden raden
Bij Lingo moeten de spelers woorden raden. Dat gaat om beurten. Het is de bedoeling dat de speler binnen vijf beurten het woord raadt. Lukt dat niet? Dan gaat de beurt naar de tegenpartij. Worden er helemaal geen woorden geraden, dan moeten er nieuwe woorden gekozen worden.
Ballen pakken
Wanneer een woord is geraden, pakt de speler twee kaartjes. Dit is het equivalent van een bal pakken uit de ballenbak op televisie. Op het kaartje staat een rode bal of een getal. Het getal kan je helpen Lingo te krijgen. Staat er een rode bal op? Dan gaat de beurt naar de tegenpartij en moeten de kaartjes terug het spel in.
Officiële regels van Lingo downloaden
Lingo is een leuk spel, maar alleen als iedereen zich aan de spelregels houdt. Je kunt ervoor kiezen de klassieke spelregels te gebruiken, of de regels zoals ze op tv worden gebruikt.
Hoe speel je Lingo?
Hoe speel je nu precies Lingo? Wat is een Lingo eigenlijk? En hoe kun je het spel winnen? We geven je graag wat extra uitleg over het spelen van Lingo.
Gooi met de dobbelsteen
Elke speler gooit een keer met een dobbelsteen. Degene die het hoogst gooit, mag als eerste een woord raden. Dit is dus de eerste speler. De tweede speler mag een voor de eerste speler een bladzijde uit het Lingo-woordenboek kiezen. Speler 1 gooit met beide dobbelstenen. Op die manier wordt bepaald welk woord er geraden moet worden. Wanneer de eerste speler bijvoorbeeld 3 gooit met de rode dobbelsteen en 5 met de blauwe dobbelsteen, zoekt de andere speler op welk woord er in het Lingo-woordenboek staat. Daarbij is de rode dobbelsteen de kolom en de blauwe dobbelsteen de rij.
Eerste letter op het spelblok zetten
Is het duidelijk welk woord geraden moet worden? Dan vult de tweede speler nu de eerste letter van het woord in op het spelblok van Lingo. Stel dat het woord ‘Koets’ is. Dan vult de speler de letter ‘K’ in op het blok.
Woord raden
De eerste speler begint met het raden van het woord. Dit moet een bestaand Nederlands woord zijn van vijf letters, dat begint met de eerste letter op het spelblok. Vooraf overleggen de beide spelers hoeveel bedenktijd je krijgt. Dat kan bijvoorbeeld dertig seconden zijn. Lukt het niet om het woord te raden? Dan gaat de beurt naar de tegenpartij. Alle Nederlandse woorden mogen worden genoemd, behalve plaatsnamen, eigennamen en namen van producten. Komt een letter voor in het woord? Maar staat deze niet op de juiste plek? Dan zet de tweede speler een cirkel onder deze letters. Komen de letters voor in het woord, en staat de letter op de juiste plek, dan zet de tweede speler een vierkant onder deze letters.
Kijk naar de letters en cirkels
Op een gegeven moment krijgt de speler een tweede kans om het woord te raden. Het is dan belangrijk dat de speler naar de cirkels en vierkantjes onder de letters kijkt. Zo weet de speler welke letters in het woord worden gebruikt en of ze op de juiste plek staan. In vijf keer moet het eerste woord worden geraden. Lukt dat niet? Dan gaat de beurt naar de tegenpartij.
Twee kaartjes pakken
Lukt het raden van het woord? Dan mag de eerste speler twee kaartjes pakken met een gele bal. Op de andere zijde van deze kaartjes staan rode ballen of cijfers, die ook op de Lingo-speelkaart staan afgebeeld. Heeft de speler twee kaartjes gepakt waarop een cijfer staat? Dan legt de speler deze op de corresponderende cijfers van de Lingo-kaart. De gele bal moet naar boven liggen. De speler is dan nog steeds binnen zijn beurt aan het spelen. Als op één of beide kaartjes een rode bal staat, moet de speler de kaartjes terugleggen in het spel en gaat de beurt naar de tegenpartij.
Wanneer gaat de beurt naar de tegenpartij?
Bij Lingo zijn er drie situaties waarin de beurt naar de tegenpartij kan gaan. Dat is wanneer de speler niet binnen de vooraf afgesproken tijd een woord bedenkt, als de speler het woord niet binnen vijf keer kan raden, of als de speler een rode bal pakt.
Lingo winnen
Degene die als eerste een rij op de speelkaart heeft met vijf gele ballen, haalt Lingo. Daarmee wint deze de eerste ronde. In de tweede ronde is de verliezer als eerst aan de beurt. Zo gaat het spel door tot het van te voren bepaalde aantal rondes is gespeeld. Degene die de meeste rondes heeft gewonnen, is de winnaar.
Veelgemaakte fouten bij Lingo
Bij Lingo kun je behoorlijk wat stomme fouten maken. Het maakt niet uit of je een beginnende speler of een geoefende speler bent, onder tijdsdruk kan iedereen fouten maken.
Niet kijken naar de letters
Lingo is een spel dat je op tijd speelt (in een beurt). Wanneer je haast moet maken, zul je zien dat je niet logisch naar de vierkanten en cirkels kijkt. Daardoor zet je de letters alsnog niet op de goede plek. Dat is niet zo’n probleem als je dat een keer doet, maar als je het regelmatig doet, kom je niet tot de woorden die je zoekt en kun je dus ook geen Lingo halen.
Te veel letters
Lingo speel je klassiek met vijf letters. Net als het woord Lingo zelf. Maar veel spelers kunnen woorden toch niet goed tellen, en komen met woorden die niet op de puntjes passen. Te veel of te weinig letters zijn een probleem bij Lingo, want dan kom je niet op het te raden woord.
Niet-bestaande woorden
In the heat of the moment kunnen mensen bijzonder creatief worden. Zo ook met woorden bij een potje Lingo. Verbasteringen of woorden die simpelweg niet bestaan, komen regelmatig voor. Daarom is het slim eerst goed na te denken over een woord, voordat je iets roept. Maar, wel op tijd, natuurlijk.
Anders spellen
Bij Lingo geldt: ‘Wat je spelt, dat telt’. Je kunt het woord dus wel goed zeggen, maar als je het woord verkeerd spelt, geldt het verkeerd gespelde woord. Daardoor kun je je beurt zo goed als waardeloos maken. Spelling doet er toe!
Benodigdheden om Lingo te spelen
Wat heb je nodig om Lingo te spelen/uit te oefenen:
Potlood en papier;
Dobbelstenen;
Gekleurde ballen;
Spelblok;
Twee spelers.
Veelgestelde vragen bij Lingo
Mag je bij Lingo ook met een andere beginletter beginnen?
Nee, bij Lingo moet je altijd beginnen met de eerste letter die op het blok staat. Met een andere letter beginnen is nutteloos, omdat je zo nooit tot het vooraf bepaalde woord komt.
Wanneer heb je Lingo?
Je hebt Lingo als je de woorden goed hebt geraden én daardoor vijf ballen op een rij hebt. Dat mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Wanneer je Lingo hebt, is het spel afgelopen.
Kun je Lingo met meer dan twee personen spelen?
Als je wilt, kun je Lingo met meer dan twee personen spelen. Dat doe je door teams te vormen. In zo’n geval heb je wel een quizmaster nodig. Dan speel je eigenlijk de televisievariant.
Wat is het grootste verschil tussen klassiek Lingo en televisie?
Lingo op televisie wordt meestal met vier personen en een quizmaster gespeeld. Bij klassiek Lingo speel je met twee personen. Ook pak je hier geen ballen uit de ballenbak, maar draai je kaartjes om. Het proberen vijf ballen op een rij te krijgen, is wel hetzelfde.
Kun je Lingo met z’n tweeën spelen?
Jazeker. Sterker: Lingo is een spel dat je eigenlijk met twee personen speelt. Het spellen en raden van woorden moet om de beurt gebeuren. Op die manier heb je altijd een neutrale kijk op de woorden en kan er niet vals gespeeld worden.