Regels van Jenga
Wie kent het spel Jenga niet? Samen om een stapel stenen zitten, die een toren vormen. Speler voor speler haalt er een blokje uit, en legt deze boven op de toren. Probeer de toren niet te laten vallen! Hoe zat het ook alweer met de spelregels?
Officiële Jenga regels downloaden →Uitleg over Jenga:
Geschiedenis van Jenga
De naam Jenga komt uit het Swahili en betekent ‘bouwen’. Het spel is dan ook in Afrika bedacht. Toch is het spel niet afkomstig van de hand van een Afrikaan, maar van een Brit met de naam Leslie Scott. Zijn ervaringen in Afrika inspireerden hem tot het spel Jenga. Hij bracht het spel in 1974 op de markt en sindsdien is het honderdduizenden malen gespeeld.
Welke regels zijn er bij Jenga?
De bedoeling van Jenga, is dat je blokjes uit de toren haalt en deze bovenop stapelt, zonder dat de toren omvalt. Daar komen wel een paar regels bij kijken.
Spelen met 18 lagen
De toren moet haaks opgebouwd worden. Je legt drie blokken per laag, waarbij de volgende laag steeds haaks ligt op de vorige. Er zijn 54 blokken in het spel, wat betekent dat er 18 lagen zijn. Je speelt het spel op een vlakke ondergrond.
Spelen met één hand
Het spel zou erg gemakkelijk worden als je met twee handen mag spelen. Jenga speel je daarom met één hand. Dat betekent dat je met maar één hand een blokje mag verwijderen uit de toren.
Speel sportief
Jenga kan een erg frustrerend spelletje zijn. Probeer het spel niet te saboteren, maar eerlijk te spelen. Speel dus sportief. Het is maar een spelletje en frustraties zijn niet nodig.
Officiële regels van Jenga downloaden
Jenga wordt tegenwoordig door Hasbro verkocht. Deze fabrikant levert ook de spelregels mee. Je kunt de officiële spelregels ook in het Engels online vinden, bijvoorbeeld hier.
Hoe speel je Jenga?
enga spelen is ontzettend simpel. Maar toch blijkt het in de praktijk veel moeilijker om blokken te verwijderen dan het lijkt.
Beslis wie het eerst mag beginnen
Als eerste bepaal wie je als eerste mag beginnen. Bij Jenga is het een goed gebruik dat dit degene is die de toren heeft gebouwd. Je moet daarna omstebeurten blokken uit de toren halen.
Haal omstebeurten blokken uit de toren
Haal omstebeurten een blok uit de toren. Leg deze boven op de toren. Je mag slechts één hand gebruiken. Je mag kiezen uit alle blokken die je wilt. De regel is wel dat je alleen mag kiezen voor een blok dat onder de bovenste laag moet liggen.
Speel binnen tien seconden
Een beurt moet gespeeld zijn binnen tien seconden. Je mag dus tien seconden wachten tot je het blok weghaalt. Speel je niet, dan verspeel je je beurt. Het wordt waarschijnlijk door je medespelers niet gewaardeerd als je het spel niet gewoon meespeelt.
Wie wint of verliest?
Wie het spel wint of verliest, is afhankelijk van de toren. De laatste speler die een blok heeft gestapeld zonder dat de toren omvalt, heeft gewonnen. Laat je de toren omvallen, dan verlies je.
Veelgemaakte fouten bij Jenga
Bij Jenga is de meest gemaakte fout het weghalen van het verkeerde blokje. Dan valt de toren om en verlies je. Een andere veelgemaakte fout is langer dan 10 seconden nadenken. Een beurt heeft een maximale speeltijd. Als je niet speelt, kun je niet winnen. Je kunt bij dit spel ook te strategisch spelen (door de toren expres te verzwakken), waardoor de toren al binnen jouw beurt omvalt.
Benodigdheden om Jenga te spelen
Wat heb je nodig om Jenga te spelen/uit te oefenen:
54 speelstenen;
Meerdere spelers;
Ruimtelijk inzicht.
Veelgestelde vragen bij Jenga
Hoeveel stenen heeft Jenga?
Jenga heeft 54 houten blokken, die in 18 lagen moeten worden gestapeld. Elk blok is iets minder hoog dan het breed is. Dit maakt het stapelen en verwijderen van de blokken uit de toren een echte uitdaging.
Wat betekent Jenga?
Jenga is Swahili voor ‘bouwen’. Een Brit heeft het spel uitgevonden in Afrika, waar overwegend Swahili wordt gesproken. Hij deed in Afrika inspiratie op en besloot het spel dan ook een Afrikaanse naam te geven.
Wat is het record van Jenga?
De hoogste Jenga-toren telde maar liefst zes meter in de hoogte. Daarvoor moest er wel 28 uur achter elkaar gespeeld worden. Er kwamen zelfs graafmachines aan te pas.