Regels van Hoogspanning
Jij bent de directeur van een toonaangevend elektriciteitsbedrijf. En daar komen heel wat aspecten van zakendoen bij kijken. Zo bied je tijdens de veilingen op elektriciteitscentrales, zorg je voor brandstoffen en haal je inkomen binnen. Kun jij de meeste elektriciteit van allemaal leveren?
Officiële Hoogspanning regels downloaden →Uitleg over Hoogspanning:
Geschiedenis van Hoogspanning
Friedemann Friese bracht in 2004 het spel Funkenschlag uit in Duitsland. Het was een heruitgave van het gelijknamige spel uit 2001. In Nederland heet het spel ‘Hoogspanning’, omdat je energiecentrales moet bezitten en onderhouden. Het spel heeft een dubbelzijdig speelbord. Op de ene kant staat Duitsland en op de andere kant de kaart van de Verenigde Staten.
Welke regels zijn er bij Hoogspanning?
Hoogspanning is een spannend economisch ontwikkelingsspel. Planning, resource management en een neus voor deals zijn heel belangrijk. Maar je moet wel rekening houden met deze regels
Veiling van de centrales
De energiecentrales in het spel worden geveild. Je kunt bij de veiling als speler één centrale bemachtigen. Daarna ligt er een open aanbod van acht centrales op tafel. Je kunt kiezen uit vier centrales met de laagste waarde. Verkoopt men een centrale, dan wordt er een nieuwe centrale op de juiste plek aan het aanbod toegevoegd.
Je mag drie centrales bezitten
In het spel mag je maar drie centrales bezitten. Wil je er meer, dan moet je een oude centrale vervangen. Op elke centrale staat welke grondstoffen je kunt gebruiken om de stroom te produceren. Ook staat erbij hoeveel grondstoffen je verbruikt, hoeveel steden je van stroom kunt voorzien en of je een ecologische centrale hebt.
Loop niet achter de feiten aan!
Probeer het spel zo goed mogelijk bij te houden. Alles komt op zijn tijd. Bouw je te vroeg een onnodige voorsprong in verdeelstations op, dan loop je de rest van het spel achter de feiten aan. Even niet goed opletten houdt in dat de energiecentrales onder je neus worden doorverkocht.
Officiële regels van Hoogspanning downloaden
Bij aankoop van het spel Hoogspanning ontvang je ook de officiële spelregels. Fabrikant 999games heeft zelf de spelregels (voor het spel met 2 spelers) ook online gezet. Hier download je deze regels.
Hoe speel je Hoogspanning?
Hoogspanning is een spel waarbij je handelsgeest erg belangrijk is. Kun jij de grootste energiemaatschappij worden? Volg deze stappen!
Speelvolgorde vaststellen
Als eerste stel je de speelvolgorde vast. Deze volgorde is ook belangrijk voor de veilingen die volgen. Bij de veilingen kan namelijk elke speler één centrale bemachtigen. Uiteindelijk kun je in het spel maximaal drie energiecentrales bezitten. Je bepaalt de speelvolgorde aan de hand van de hoeveelheid verdeelstations op het bord. Degene met de minister stations koopt straks als eerste grondstoffen in.
Plan voor stroom
Energiemaatschappijen hebben natuurlijk een strategie om zoveel mogelijk geld te verdienen. Een dergelijk plan moet jij ook in je hoofd hebben. Hoe ga je aan zoveel mogelijk centrales komen? Is vervangen de moeite waard? En kies jij vooral veel ecologisch?
Grondstoffen inkopen
In de derde stap koop je de grondstoffen in. De prijs van grondstoffen stijgt naarmate er meer zijn veranderd. Dat kan nadelig zijn voor mensen die pas verderop in het spel spelen. Je kunt in een centrale extra grondstoffen opslaan, en dat leidt tot schaarste. De volgende spelers moeten dan ook vaak flink betalen voor grondstoffen.
Verdeelstations op het speelbord zetten
Nu is het tijd om de verdeelstations in de steden op het bord te zetten. De speler met de minste stations bouwt als eerst. In principe is er in elke stad genoeg ruimte voor 1 tot 3 verdeelstations. Een verdeelstation bouwen kost je behoorlijk wat geld. Je betaalt niet alleen voor de verbinding, maar ook voor de bouwlocatie.
Geld ontvangen en winnen
In het spel ontvang je geld voor elke stad die je van stroom voorziet met een verdeelstation. In een tabel staat de opbrengst. De meerwaarde van de steden neemt steeds verder af. De verbruikte grondstoffen moet je inleveren. De grondstoffenmarkt wordt daardoor aangevuld. De spelers vervangen de grootste centrale onder de gedekte stapel door een nieuwe centrale. Zo komen er steeds nieuwe centrales bij. Wanneer je het vereiste aantal verdeelstations hebt gebouwd, eindigt het spel. De speler die de meeste steden van stroom voorziet, wint.
Veelgemaakte fouten bij Hoogspanning
Gretigheid kan je duur komen te staan. Houd je een beetje gedeisd, tot je de eindsprint naar de overwinning kunt inzetten. Je komt in dit spel vrij snel in de verleiding om veel verdeelstations op te bouwen en de interactie met je medespelers te vergeten. Die interactie is juist nodig om verder te komen. Kaap je een centrale weg, of maak je deze te duur? Drijf je de prijs van grondstoffen op of pik je de verbindingen tussen de steden in? Dat moet je zelf bepalen. Fouten zijn er genoeg te maken, net als in de echte ondernemerswereld.
Benodigdheden om Hoogspanning te spelen
Wat heb je nodig om Hoogspanning te spelen/uit te oefenen:
2-6 spelers;
Speelbord;
Kaarten met grondstoffen, verdeelstations, centrales, etc;
Nepgeld;
Minimaal 2 uur van je tijd.
Veelgestelde vragen bij Hoogspanning
Wat is het doel bij Hoogspanning?
Bij Hoogspanning is het doel dat je het vereiste aantal centrales en verdeelstations bezit. Je moet dan alleen wel geluk hebben bij de veilingen en daarnaast een goed plan bedenken. Ga niet te snel, want dan ligt verlies juist op de loer.
Waarom Duitse en Amerikaanse kaarten bij Hoogspanning?
Hoogspanning is van origine een Duits spel, dat Funkenschlag heet. Dat er een Duitse kaart bij het spel in zit, is dus ook logisch. De Amerikaanse kaart zorgt voor een extra spelelement, omdat de Amerikaanse economie er anders uitziet dan de Duitse.
Hoe win je Hoogspanning?
Je wint Hoogspanning als je het benodigde aantal verdeelstations hebt behaald en de meeste stroom levert. Daarvoor moet je wel een slimme strategie bedenken. Je moet je hoofd erbij houden, want voor je het weet loop je achter de feiten aan.