Regels van Genius
Genius is een bordspel dat jong en oud kan spelen. Dat komt doordat de regels relatief eenvoudig zijn. Waarschijnlijk verklaart dat ook het succes van dit spel; er zijn meer dan 700.000 exemplaren verkocht. Je bent niet lang bezig om dit spel uit te spelen. In dit spel kun je elkaar blokkeren, of meeliften op het goede spelen van de tegenstanders. Kortom: een spel voor strategische genieën.
Officiële Genius regels downloaden →Uitleg over Genius:
Geschiedenis van Genius
Genius is een bordspel dat werd ontwikkeld door Reiner Knizia. Knizia is een Duitser en noemde het spel in zijn land eerst ‘Einfach Genial’. In Engelstalige landen wordt het spel ‘Ingenious of Mensa Connections’ genoemd. Hier in Nederland kiezen we voor de benaming ‘Genius’. Hier is het spel uitgebracht door 999 Games en White Goblin Games.
Welke regels zijn er bij Genius?
Bij Genius zijn er niet zoveel regels, maar je moet de hoofdlijnen wel goed onthouden. Hoewel de regels simpel lijken, kan het in de praktijk nog weleens voor een uitdaging zorgen.
Het bord
Bij Genius heb je een zeshoek met allemaal kleine zeshoekjes. Afhankelijk van met hoeveel spelers je speelt, speel je alleen in het middelste gedeelte, of gebruik je ook de 1 of 2 ringen eromheen. Iedere speler krijgt een scorekaart met zes kleuren en een scoreblokje. Elke speler pakt 6 tegels uit de buidel en zet deze voor zich neer. Een tegel heeft twee zeshoeken aan elkaar. Elk zeshoekje heeft een van de zes kleuren. Ligt het bord klaar en hebben de spelers de tegels? Dan kan het spel beginnen.
De tegels gebruiken
Wanneer je aan de beurt bent, leg je een van de tegels op het speelbord. Je moet de tegel zo neerleggen dat je zoveel mogelijk punten scoort, of juist de tegenstander blokkeert. De tegenstander kan dan minder punten verdienen. Genius is dus als bordspel eigenlijk een legspel. Het doet misschien wat denken aan Domino, maar met de mogelijkheid om tegenstanders te blokkeren of mee te liften.
Punten verdienen
Bij Genius scoor je door een van de twee symbolen op de gespeelde tegel te leggen. Langs elke lijn tel je het aantal identieke symbolen op het bord en op de andere tegels. Symbolen op de zojuist gespeelde tegel, tellen niet mee. Je telt tot je een leeg veld of een veld met een ander symbool tegenkomt. De optelsom van je score uit 5 rijen, geeft de totale score aan. Zet je scoreblokje van je kleur evenveel velden vooruit als je score. Zo bepaal je steeds de score van het andere symbool op de gespeelde tegel.
Officiële regels van Genius downloaden
Bij het bordspel worden ook de spelregels meegeleverd. Ben je ze kwijt? Dan kun je de spelregels ook online vinden als pdf. Download de regels van Genius hier.
Hoe speel je Genius?
Genius kun je speler tegen speler spelen, maar ook in teams. Speel je speler tegen speler? Dan leg je 2 scorebordjes achter elkaar. Wanneer je met een team speelt, hoeft dat niet.
Leg je tegels
Tijdens een beurt legt de speler een van zijn tegels op het speelbord. Je legt de stenen aan tegen een voorgedrukt symbool waar nog geen andere steen is aangelegd. Dat moet op een handige manier gebeuren, zodat je zoveel mogelijk punten scoort of een tegenstander vastzet. Je scoort door een van de twee symbolen op de gespeelde tegel te kiezen. Na het leggen van je tegels, moet je je plankje weer aanvullen tot 6 stenen.
Blokkeer anderen
Door andere spelers te blokkeren, kan het zijn dat de medespeler lastig punten van een bepaalde kleur behalen. Maar let op: je kunt zelf ook geblokkeerd worden, waardoor het een stuk lastiger wordt om punten te behalen. Dit is wat het spel zo abstract maakt.
Ruilen
Je mag tijdens het spel stenen ruilen als je geen enkele steen meer in handen hebt met de kleur waarin je het minst aantal punten hebt behaald. Je moet dan wel bewijzen aan de andere spelers dat je geen steen van die kleur meer had. Dat doe je door je stenen aan de andere spelers te laten zien. Je mag dan 6 nieuwe stenen pakken en de oude stenen in de zak plaatsen.
Als het bord vol is
Wanneer het bord is volgelegd met tegels, stopt het spel. Het is belangrijk dat je punten scoort in alle zes kleuren. Aan het einde van het spel meldt elke speler het aantal punten van de slechtst scorende kleur. Degene met de hoogste eindscore, wint het spel. De puntentelling is wat het spel leuk en tactisch maakt, en waar nog wat strategie bij komt kijken.
Veelgemaakte fouten bij Genius
Als je te veel bezig bent met het blokkeren van anderen, kan het zijn dat je zelf vergeet te scoren. Het is goed om te onthouden dat het bij dit spel niet gaat om wie het meeste blokkeert, maar wie de meeste punten scoort. Een goede verdeling tussen aanvallen en verdedigen is dus gewenst. Het spel is wat dat betreft eenvoudig, maar wel met een behoorlijke uitdaging.
Benodigdheden om Genius te spelen
Wat heb je nodig om Genius te spelen/uit te oefenen:
Het spelbord;
De speelstenen;
Scoreblokje;
2-4 spelers;
Eventueel pen en papier om de punten bij te houden.
Veelgestelde vragen bij Genius
Hoeveel stenen zijn er bij Genius?
In het bordspel zijn er 120 stenen. Speel je met maximaal 4 spelers, dan krijgt elke speler dus in totaal 30 stenen om weg te spelen. Er staan steeds 6 stenen op de plank. Dat houdt dus in dat je 5 beurten krijgt.
Met hoeveel spelers speel je Genius?
Je kunt volgens de officiële spelregels met maximaal 4 spelers spelen. Het minimum aantal spelers is 2. Je kunt ervoor kiezen om speler tegen speler te spelen, of in teams van 2.
Wie heeft Genius bedacht?
Hoewel het spel Genius in Nederland wordt verkocht onder een andere naam dan in het buitenland, heet het originele spel ‘Einfach Genial’, en is bedacht door de Duitser Reiner Knizia.