Regels van Diplomacy

Het is het jaar 1900. Europa is verdeeld in 7 grootmachten. Die grootmachten strijden om de heerschappij. Om het voor het zeggen te krijgen in Europa, moeten de grootmachten proberen de aanvoergebieden op het speelbord proberen te veroveren. Geen van de spelers kan geheel op eigen kracht winnen. Daar moet je voor samenwerken en onderhandelen. Daarom is de titel van het spel ook ‘Diplomacy’: zonder diplomatie kom je in dit spel nergens.

Officiële Diplomacy regels downloaden →

Uitleg over Diplomacy:

    Kaart van Europa met hartjes en vlaggen

    Geschiedenis van Diplomacy

    Het spel Diplomacy is bedacht door Harvard-student Allan B. Calhamer. Hij produceerde het spel in 1959, toen hij geopolitiek studeerde. De inspiratie komt deels van het de spellen Hearts en Schaken. Hij bedacht de ruwe vorm al in 1954. Na enkele revisierondes kwam het spel op de markt. Oorspronkelijk werden er 500 sets uitgegeven, nadat grote speelgoedfabrikanten het spel afwezen. Tegenwoordig wordt het spel uitgegeven door grote fabrikanten als Hasbro en Parker Brothers. Het eerste exemplaar van het spel werd op een veiling verkocht in 2017.

    Welke regels zijn er bij Diplomacy?

    Het is aan te raden om voordat je dit spel speelt, het handboek te lezen. De regels die Regels.nl hieronder weergeeft, is een beknopte weergave.

    Middelen

    Elke speler heeft 3 eenheden. Rusland niet, die heeft er 4. Elke spelregel begint met het onderhandelen met de andere grootmachten. Spelers moeten met 2 personen of meer zich terugtrekken, zodat de rest van de spelers niets meekrijgen van de onderhandelingen. Er zijn 3 soorten orders (middelen) die je mag gebruiken:

    • Aanvallen/verplaatsen: Je leger mag zich naar een aangrenzend gebied verplaatsen. Is het bezet gebied? Dan is het een aanval. Je moet steun vinden bij andere eenheden om binnen te mogen vallen;

    • Standhouden: Je blijft staan in je huidige gebied en doet geen nieuwe zetten;

    • Steun geven: Je geeft steun aan de eenheid die een aangrenzend gebied dreigt binnen te trekken of stand wilhouden. Het kan een eigen eenheid zijn, maar ook een eenheid van een tegenspeler.

    • (Eventueel) Convoyeren: Voor de vloot geldt dat convoyeren ook een optie is. Dan verplaats je een leger van een watergebied naar een landgebied.

    Vloten en verplaatsingen

    Convoyeren is, zoals gezegd, alleen mogelijk voor een vloot. Dat is ook bepalend voor de verplaatsingen die je mag doen. Een eenheid die steun wil verlenen, maar zelf al wordt aangevallen, kan geen steun geven. En alle eenheiden die al voldoende steun hebben, zullen zich verplaatsen naar het gekozen gebied. Eén probleem: in elk gebied mag maar één eenheid staan. Reeds aanwezige eenheden worden verdreven naar een aangrenzend leeg gebied. Is er geen leeg gebied? Dan wordt de eenheid van het bord verwijderd.

    Werken met aanvoergebieden

    In het spel werk je als heerser met aanvoergebieden. Zonder aanvoer kun je je volk niet in leven houden. Elke tweede beurt kijken de spelers wie welke aanvoergebieden in bezit hebben. Heb je er eentje in bezit die nog niet eerder van jou was? Dan leg je er een merksteentje van jezelf op. De spelers tellen dan hoeveel merksteentjes op het bord liggen, en hoeveel eenheden er zijn. Heb je minder eenheden? Dan mag je een nieuwe eenheid bijbouwen. Heb je er meer? Dan moet je een eenheid vernietigen. Je mag alleen in een aanvoergebied bijbouwen als je deze in het begin van het spel in bezit had.

    Officiële regels van Diplomacy downloaden

    De regels op Regels.nl geven we voor dit spel beknopt weer. In de praktijk is er een compleet handboek dat je moet volgen om Diplomacy te spelen. Die vind je ook online, in pdf-formaat.

    Officiële Diplomacy regels downloaden →

    Hoe speel je Diplomacy?

    Je speelt Diplomacy het best met zeven spelers. Elke speler is een grootmacht: Engeland, Duitsland, Rusland, Turkije, Italië, Frankrijk of Oostenrijks-Hongarije. Aan het begin van het spel bepaalt elke speler welke grootmacht hij zal vertegenwoordigen. Dit is het enige moment dat je iets te kiezen hebt.

    1. Je terugtrekken

      In het begin van het spel trekken enkele spelers zich terug om hun plannen en strategieën te bespreken. Dit gebeurt in een andere kamer. Elke speler schrijft de orders op op een stuk papier. Wanneer alle spelers hun orders hebben opgeschreven, worden ze tegelijkertijd bekendgemaakt. Dan worden de orders uitgevoerd. Sommige eenheden moeten daarom verplaatst worden, terwijl anderen weggehaald worden.

    2. Aanvoergebieden veroveren

      Om aanvoergebieden te veroveren, moet je deals sluiten, gesprekken voeren en overeenkomsten optekenen. Dit is het diplomatieke gedeelte van het spel. Het doel is om 18 van de 34 aanwezige aanvoergebieden te veroveren. Geen enkele afspraak die je over een verovering hebt gemaakt, is bindend. Maar als je er een potje van maakt en steeds je afspraken schendt, vertrouwt geen speler je meer, en kun je diplomatieke vrede wel vergeten.

    3. Onderhandelen

      Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van het spel. Je moet je strategie uitzetten en delen met een potentiële bondgenoot. Jullie bepalen samen hoe jullie eenheden tactisch verplaatsen. Je moet steeds de keuze maken: neem ik iemand in vertrouwen, of ga ik diegene juist keihard te pakken nemen?

    4. Het spel winnen

      Je wint het spel als je 18 aanvoergebieden bezit of als er een vast aantal beurten is gespeeld. Degene die de meeste aanvoergebieden in bezit heeft, wint.

    Veelgemaakte fouten bij Diplomacy

    Diplomacy is een ingewikkeld spel met ingewikkelde spelregels. Lees het handboek voordat je begint. Te snel aan de slag willen betekent dat het spel maar zal voortduren en voortduren. Daarnaast is een veelgemaakte fout dat bondgenoten zich niet aan de overeenkomst houden. Daardoor lijd je gezichtsverlies bij de bondgenoot. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat niemand meer met je wil samenwerken, en dan kun je dus geen eenheden (ver)plaatsen. Winnen is dan praktisch onmogelijk.

    Kaart van Europa met vlag en pinnetjes in landen en steden

    Benodigdheden om Diplomacy te spelen

    Wat heb je nodig om Diplomacy te spelen/uit te oefenen:

    • Speelbord met plattegrond van Europa

    • 7 kleinere kaarten;

    • Per spelerkleur 9 houten legers, 9 houten vloten en 10 merksteentjes;

    • Een tafel om aan te spelen.

    Veelgestelde vragen bij Diplomacy

    Hoe lang duurt het spel Diplomacy?

    Dit spel kun je het best spelen als je veel tijd hebt. Een enkel potje Diplomacy kan uren duren. Het is aan te raden om eerst uitgebreid de spelregels te lezen, omdat je anders in een impasse kunt verzanden, waar je niet meer uitkomt. Dan duurt het spel nog langer.

    Kun je alleen aanvallen bij Diplomacy?

    Nee: het spel heet ‘Diplomacy’ omdat je alleen met diplomatie en het sluiten van pacten je eenheden kunt (ver)plaatsen. Alleen een aanval plegen is dus geen optie.

    Met hoeveel spelers speel je Diplomacy?

    Je speelt Diplomacy idealiter met 7 personen. Het spel heeft immers ook 7 spelerkleuren met 9 houten legers, 9 houten vloten en 10 merksteentjes per spelerkleur.